Rusija proširila sankcije protiv britanskih zvaničnika

Rusija je proširila sankcije protiv britanskih zvaničnika kao odgovor na slične mjere koje je London uveo prema Moskvi.

Rusija je ranije proširila sankcije prema njemačkim zvaničnicima kao odgovor na slične mjere koje je u oktobru uvela Evropska unija (EPA)

Rusija je proširila sankcije protiv britanskih zvaničnika kao odgovor na slične mjere koje je London uveo prema Moskvi u oktobru u vezi sumnji za trovanje glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog.

“Polazeći od principa reciprociteta Rusija je donijela odluku da poveća broj britanskih državljana kojima se uskraćuje ulazak u našu zemlju,” navelo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju, ne navodeći identitet ni broj pogođenih zvaničnika.

Prema Moskvi ti britanski državljani su umiješani u eskalaciju antiruskih sankcija, prenosi Beta.

Britanska ambasadorica u Rusiji Deborah Bronnert pozvana je u srijedu u Ministarstvo vanjskih poslova da joj se prenese ta odluka, navodi se u saopćenju.

Velika Britanija je u oktobru kaznila sedam ruskih zvaničnika, među kojima šefa sigurnosne službe FSB Aleksandra Bortnikova i biznismena Jevgenija Prigožina, koji važi za bliskog saradnika predsjednika Vladimira Putina, za njihovu navodnu ulogu u trovanju opozicionara Alekseja Navalnog kao i za sukob u Libiji.

Trovanje novičokom

Navalnom je pozlilo 20. augusta na avionu u Sibiru, a trenutno se nalazi u Njemačkoj. Prema više zapadnih laboratorija on je otrovan nervnim agensom tipa Novičok, supstancom koju su stvorili sovjetski stručnjaci za vojne svrhe. Taj zaključak je potvrdila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, a istraga više medija ukazala je na odgovornost FSB-a u njegovom trovanju.

Ruske vlast demantiraju bilo kakvu odgovornost u tom slučaju i dovode u pitanje tezu o trovanju.

Moskva je u srijedu osudila sankcije uvedene u oktobru kao nekonstruktivna i neprijateljsko djelovanje od strane Londona kao i neprihvatljive i nerazumne restriktivne mjere prema ruskim državljanima.

Rusija je već u utorak proširila sankcije prema njemačkim zvaničnicima kao odgovor na slične mjere koje je u oktobru uvela Evropska unija koja optužuje Moskvu da je iza hakiranja Bundestaga 2015. godine.

Izvor: Agencije