Boeing 737 MAX ponovo leti u SAD-u

Let koji je izvela kompanija American Airlines od Miamija do New Yorka prvi je nakon 20-mjesečne zabrane letove.

Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) je u novembru odobrila letove Boeinga 737 MAX (Reuters)
Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) je u novembru odobrila letove Boeinga 737 MAX (Reuters)

Putnički avion Boeing 737 MAX je nakon 20 mjeseci nastavio putničke letove u Sjedinjenim Američkim Državama.

Današnji let je izvela kompanija American Airlines od Miamija do New Yorka, prenosi Reuters.

Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) je prošlog mjeseca odobrila letove Boeinga 737 MAX, nakon promjena sistema za koje se smatra da su doveli do dvije avionske nesreće u kojima je poginulo 346 osoba.

Mogućnost izbora

Kompanija American Airlines i proizvođač aviona Boeing pokušali su uvjeriti javnost u sigurnost aviona nakon što su im putnički letovi ponovo odobreni.

Prema riječima glasnogovornice ove aviokompanije, u utorak ujutro je na letu American Airlinesa bilo oko 100 putnika. Aviokompanija pružit će putnicima priliku da promijene letove ukoliko ne žele letjeti avionom Boeing 737 MAX.

Regulatori u Evropi i Brazilu također su dali odobrenje aviokompanijama da nastave koristiti avion ako naprave određene promjene i osiguraju dodatnu obuku pilota.

Izvor : Agencije

Povezane

Nakon višednevnog pritiska aviokompanija i država širom svijeta, Boeing je prizemljio sve svoje avione 737 Max. Riječ je o najprodavanijem modelu Boeingovog aviona. Američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo vjeruje da postoji zabrinjavajuća sličnost u slučaju pada aviona u nedjelju u Etiopiji i nesreće u Indoneziji iz oktobra prošle godine. Slijedi priča iz Seattlea, gdje […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO