Nove varijante korona virusa mogle bi uzrokovati veću smrtnost

Njihova veća zaraznost imati izraženiji učinak na broj hospitalizacija i umrlih, upozorava Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti.

U svijetu je do sada potvrđeno više od 3.000 slučajeva zaraze britanskom varijantom virusa (EPA)

Postoji visok rizik da varijante korona virusa koje su nedavno identificirane budu uzrok dodatnog pritiska na zdravstvene sisteme i veće smrtnosti jer su zaraznije, upozorio je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

ECDC u svom zadnjem izvještaju ocjenjuje da će, “iako nema informacija o težim slučajevima zaraze tim varijantama virusa, njihova veća zaraznost imati izraženiji učinak na broj hospitalizacija i umrlih”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

To naročito vrijedi za “starije ili one s komorbiditetima”, navodi agencija, čije je sjedište u Stockholmu.

Izvještaj posvećen novim varijantama virusa

Izvještaj je najprije posvećen varijantama virusa koje su nedavno otkrivene u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici kod kojih je utvrđena “povećana transmisija”.

U Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu do sada je potvrđeno više od 3.000 slučajeva zaraze britanskom varijantom virusa.

Gotovo 300 slučajeva druge varijante korona virusa utvrđeno je u Južnoafričkoj Republici, te tri slučaja u Evropi (dva u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedan u Finskoj) kod ljudi koji su se vratili iz Južnoafričke Republike.

Izvor: Agencije