Američki bombarderi nad Zaljevom kao upozorenje Iranu

Dva bombardera B-52 preletjela su Zaljev u namjeri da odvrate Iran od mogućeg napada na američke ili ciljeve saveznika SAD-a.

Dolazak bombardera iz baze u Sjevernoj Dakoti, oslikava stepen zabrinutosti u Washingtonu (AP)

Američki strateški bombarderi u srijedu su preletjeli Zaljev, drugi put ovog mjeseca, u akciji koju Washington naziva pokazivanjem sile u namjeri da se Iran odvrati od pomisli da napadne američke ili mete saveznika SAD-a na Bliskom istoku.

Jedan viši američki vojni oficir rekao je da je prelet dva bombardera B-52 odgovor na signale da Iran možda planira napade na mete američkih saveznika u susjednom Iraku ili drugdje u regiji u narednim danima, uprkos činjenici da bi Joe Biden uskoro trebao preuzeti predsjedničku poziciju u SAD-u.

Oficir nije ovlašen da daje izjave koje se tiču osjetljvih obavještajnih podataka i za agenciju AP je govorio pod uslovom anonimnosti.

Dolazak bombardera iz baze u Sjevernoj Dakoti, oslikava stepen zabrinutosti u Washingtonu u posljednjim sedmicama mandata Donalda Trumpa, da bi Iran mogao izvršiti osvetnički napad zbog ubistva generala Qassema Soleimanija 3. januara ove godine u Bagdadu.

‘Ne tražimo konflikt’

U prvom odgovoru na ubistvo generala Revolucionarne garde Irana, izvršeno američkim dronom, Iran je balističkim raketama napao vojnu bazu u Iraku, prilikom čega je oko 100 američkih vojnika zadobilo potres mozga.

Prošle sedmice, šiitska grupa koja uživa podršku Irana raketama je napala američku ambasadu u Bagdadu.

Žrtava nije bilo, ali Trump je poslije toga Iranu preko Twittera poslao upozorenje.

„Mali prijateljski zdravstveni savjet Iranu – ako jedan Amerikanac bude ubijen, Iran ću smatrati odgovornim. Razmislite još jednom“, napisao je Trump 23. decembra.

Najavljujući prelet bombardera, čelnik Američke centralne komande Frank McKenzie rekao je da je to „odbrambeni potez“.

„Ne tražimo konflikt, ali niko ne bi smio potcijeniti naše mogućnosti da branimo naše snage ili da odlučno reagujemo u odgovoru na bilo kakav napad“, rekao je.

Izvor: Agencije