WP: Likvidacija naučnika neće zaustaviti iranske nuklearne aktivnosti

Hassan Rouhani nastoji zaustaviti bilo kakvu odmazdu za atentat na Mohsena Fakhrizadeha do inauguracije Joea Bidena (Reuters)

Uvodnik Washington Posta naslovljen je “Ubijanje naučnika neće zaustaviti iransku nuklearnu aktivnost. Diplomatija može”, čime se skreće pažnja na atentat na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha.

List navodi da su u posljednja dva desetljeća Sjedinjene Američke Države i saveznici isprobali dvije vrlo različite strategije za obuzdavanje iranskog nuklearnog programa.

Jedna od njih je bila primjena sankcija za slamanje režima, pokretanje tajnih operacija za onesposobljavanje važnih postrojenja ili ubijanje naučnika i prijetnja otvorenom vojnom akcijom.

Druga je bila pregovaranje o sporazumima s Teheranom koji zamrzavaju glavne aktivnosti, poput obogaćivanja uranija, te predviđaju međunarodne inspekcije.

Netanyahu i dalje za strategiju pritiska

Washington Post je prokomentirao da je sada jasno koja od te dvije strategije bolje funkcionira.

Nuklerani sporazum iz 2015. godine, uprkos nedostacima, uspio je smanjiti i zamrznuti iransko obogaćivanje uranija i okončao, barem do sredine 2020. godine, prijetnju da će Iran ubrzati proizvodnju nuklearne bombe.

S druge strane, sankcije i sabotaže, čak i kada su bile uspješne, nisu uspjele spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje, a kamoli srušiti njegov islamistički režim.

List vjeruje da se takav odnos neće promijeniti s atentatom na nuklearnog naučnika Fakhrizadeha, koji se desio prošle sedmice.

Dodaje da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je vodio kampanju protiv sporazuma iz 2015. godine, i dalje privržen strategiji pritiska, unatoč očitom nedostatku strateškog uspjeha.

Netanyahu je izjavio da “ne bi trebalo biti povratka na prethodni nuklearni sporazum”, iako je to plan koji je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden najavio.

Washington Post dodaje da se Netanyahu nada da bi ubistvo Fakhrizadeha moglo otežati bilo kakvo ponovno pokretanje sporazuma; ako se Iran osveti, to bi odlazećem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu moglo pružiti izgovor za pokretanje vojnih udara na Teheran, što je opcija koju je navodno predložio svojim savjetnicima prošlog mjeseca.

Povratak na bliskoistočnu strategiju

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, čija je vlada pregovarala o nuklearnom sporazumu, nastoji zaustaviti bilo kakvu odmazdu za atentat do Bidenove inauguracije, navodi Washington Post, dodavši da to ide u prilog objema stranama.

List zaključuje da novoizabrani američki predsjednik Teheranu neće biti “lak plijen”, jer je povratak nukleranom sporazumu povezao s daljim sporazumima o pitanjima poput iranskog razvoja projektila velikog dometa i izvoza oružja u sve dijelove regije.

Međutim, on nudi mogućnost povratka na bliskoistočnu strategiju, koja, za razliku od tvrde linije Trumpa i Netanyahua, bilježi pozitivne rezultate.

Izvor: Agencije