Bahrein će uvoziti izraelske proizvode sa okupiranih palestinskih teritorija

Prema smjernicama Evropske unije, na proizvodima iz ilegalnih naselja treba biti naznačeno porijeklo (AFP)

Na uvoz izraelskih proizvoda u Bahrein neće utjecati podatak o tome gdje su oni napravljeni, tako da će se među njima moći naći i oni koji su proizvedeni u ilegalnim naseljima na okupiranim palestinskim teritorijama, izjavio je ministar trgovine Bahreina, čime je izazvao nove kritike Palestinaca.

Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati su normalizirali odnose s Izraelom 15. septembra, uz posredovanje SAD-a.

Ministar industrije, ekonomije i turizma Bahreina Zayed bin Rashid Al Zayani rekao je da će njegova zemlja biti otvorena i za uvoz proizvoda sa okupiranih teritorija.

“Izraelske proizvode tretirat ćemo kao izraelske proizvode. Nemamo problem s porijeklom”, rekao je on za Reuters tokom posjete Izraelu.

Prema smjernicama Evropske unije, na proizvodima iz ilegalnih naselja treba biti naznačeno porijeklo.

Administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa prošlog mjeseca je ukinula takvu podjelu proizvoda.

Izjave Zayanija izazvale su kritike Wasela Abu Youssefa iz Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koji je potez Bahreina ocijenio “suprotnim međunarodnim i rezolucijama Ujedinjenih naroda”.

Vino sa Golanske visoravni u UAE-u

Pozvao je arapske države da ne uvoze proizvode iz Izraela, kako bi ga onemogućile da jača svoju ekonomiju preko arapskih tržišta.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2334, koja je donesena 2016. godine, države su pozvane da razlikuju teritoriju države Izrael od teritorija okupiranih od 1967. godine.

Palestinci se nadaju da će stvoriti svoju nezavisnu državu na teritoriji okupirane Zapadne obale, Pojasa Gaze i Istočnog Jerusalema, no pitanje ilegalnih jevrejskih naselja na zemlji koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine dugo je prepreka napretku u mirovnim pregovorima.

Palestinci strahuju da su otopljavanje odnosa između zaljevskih zemalja i Izraela te Trumpova podrška Izraelu nanijeli težak udarac njihovim ambicijama.

U septembru je izraelska vinarija, koja uzgaja grožđe na okupiranoj Golanskoj visoravni, objavilo je da će prodavati svoje proizvode u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izrael očekuje da će njegova trgovina s Bahreinom u 2021. godini biti vrijedna 220 miliona dolara, ne uključujući odbrambene i turističke sporazume.

Izvor: Al Jazeera i agencije