Rivali u Libiji razmijenili zatvorenike

Rivali u Libiji počeli su razmjenu zatvorenika, koja je dio sporazuma o primirju potpisanog prije dva mjeseca u Ženevi pod okriljem UN-a.

Libija je podijeljena između vlade koju podržava UN sa sjedištem u glavnom gradu Tripoliju i rivalskih vlasti sa sjedištem na istoku zemlje (AFP)

Rivali u Libiji počeli su razmjenu zatvorenika, koja je dio sporazuma o primirju potpisanog prije dva mjeseca u Ženevi pod okriljem Ujedinjenih naroda, saopćili su zvaničnici UN-a i Libije.

Razmjena prve grupe zatvorenika pod nadzorom zajedničkog vojnog odbora organizirana je u jugozapadnom selu Al-Shwayrif, saopćila je UN misija podrške u Libiji (UNSMIL), prenosi Beta.

Libija je podijeljena između vlade koju podržavaju Ujedinjeni narodi sa sjedištem u glavnom gradu Tripoliju i rivalskih vlasti sa sjedištem na istoku zemlje. Dvije strane podržava niz lokalnih milicija kao i regionalne i strane sile.

Zemlja bogata naftom upala je u haos poslije pobune koju je podržao NATO 2011. kada je svrgnut i ubijen dugogodišnji vođa Muammar Gaddafi.

U aprilu 2019. komandant Khalifa Haftar baziran na istoku zemlje i njegove snage pokrenule su ofanzivu da pokušaju da zauzmu Tripoli, u kampanji koja je izgubila zamah poslije više mjeseci borbe i na kraju je propala u junu. Haftarove snage su se povukle u priobalni grad Sirt.

Potpisani sporazum

Dvije strane su potpisale sporazum o prekidu vatre pod pokroviteljstvom UN-u u oktobru koji je uključio razmjenu ratnih zarobljenika.

UNSMIL je objavio da je počela razmjena zatvorenika ne navodeći koliko je razmijenjeno sa obje strane. UN je pozvao obje strane da ubrzaju primjenu sporazuma o primirju.

Fathi Bashaga, ministar unutrašnjih poslova vlade koju podržava UN pozdravio je razmjenu u Twitter poruci i objavio slike oslobođenih zatvorenika.

Sporazum o primirju također uključuje odlazak stranih sila i plaćenika iz Libije u roku od tri mjeseca. Međutim, dva mjeseca od potpisivanja sporazuma nije objavljen nikakav napredak po tom pitanju. Obje strane dovele su u Libiju hiljade stranih boraca iz Rusije, Sirije, Sudana, Čada  prema stručnjacima UN-a.

Izvor: Agencije