Trumpova pomilovanja: Iračka krv jeftinija je od vode

Iračani izražavaju bijes zbog pomilovanja pripadnika Blackwatera koji su učestvovali u masakru nad iračkim civilima.

Tragedija je postala poznata kao masakr na Trgu Nisour (AFP)

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da pomiluje pripadnike privatne vojne firme Blackwater, osuđenih za ubistvo najmanje 14 iračkih civila u Bagdadu 2007. godine izazvala je međunarodne osude, dok Iračani izražavaju bijes i tugu.

Trump je pomilovao četiri pripadnika Blackwatera, koji su osuđeni prije šest godina, a koji su bili u konvoju koji je pratio zvaničnike ambasade SAD-a u Iraku iz kojeg je otvorena vatra na nenaoružane iračke civile, u tragediji koja je postala poznata kao masakr na Trgu Nisour.

Masakr se desio nekoliko godina nakon skandala sa mučenjem u zatvoru Abu Ghraib.

‘Nije ih briga za prolivenu iračku krv’

Iračko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo da se pri donošenju odluke o pomilovanju „nije vodilo računa o ozbiljnosti počinjenog zločina“, te je pozvalo SAD da je preispita.

Pomilovanje dolazi u delikatnom momentu za iračko vodstvo, koje se suočava sa sve jačim pozivima nekih iračkih frakcija na potpuno povačenje američkih vojnika iz Iraka.

„Kompanija Blackwater ubila je iračke civile na Trgu Nisour. Danas smo čuli sa su pušteni na slobodu prema ličnoj naredbi predsjednika Trumpa. Kao da ih nije briga za prolivenu iračku krv“, rekao je Saleh Abed, stanovnik Bagdada.

“Znao sam da nikada nećemo dobiti pravdu“, dodao je za agenciju AFP irački policajac Fares Saadi, koji je vodio istragu o masakru.

Bivši prijatelj iz razreda studenta medicine koji je tada ubijen, izrazio je „krajnju ogorčenost“, ali kaže da odluka nije iznenađujuća.

„Prema njihovom mišljenju, naša krv jeftinija je od vode, a naši zahtjevi za pravdom i odgovornošću im samo smetaju”, rekao je, tražeći anonimnost.

‘Sram vas bilo, gospodine predsjedniče’

Penzionisani američki general Mark Hertling, koji je služio u Iraku, pomilovanje je nazvao “groznim i odvratnim”.

„Ovo je bio gnusan ratni zločin koji je rezultirao smrću 17 iračkih civila. Sram vas bilo, gospodine predsjedniče “, napisao je na Twitteru Hertling, navodeći veći broj poginulih od onog koji su iračke vlasti prijavile u vrijeme pucnjave.

Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard i Nicholas Slatten osuđeni su 2014. nakon višemjesečnog suđenja na vašingtonskom saveznom sudu,a svaki od njih se nazivao nevinim.

Dok su Sloagh, Liberty i Heard osuđeni na 30 godina zatvora, što im je poslije umanjeno, Slatten, kojeg su tužioci proglasili osobom koja je inicirala pucnjavu, dobio je kaznu doživotnog zatvora.

Tadašnji vlasnik Blackwatera bio je Erik Prince, veliki pristalica Trumpa i brat njegove ministrice obrazovanja Betsy DeVos.

‘Pomilovanje za lojaliste’

U utorak Trump je pomilovao osobe koje su mu izražavale snažnu političku podršku, kao i bivše vojnike i policajce koji su osuđeni za ubistva.

Pomilovao je i dvije osobe osuđene u okviru istrage o miješanju Rusije u američke izbore 2016, uključujući i Georgea Papadopoulosa, bivšeg saradnika njegove kampanje, kao i tri bivša republikanska zastupnika, koje je posmatračka grupa Građani za odgovornost i etiku u Washingtonu nazvala „tri najkorumpiranija člana Kongresa u novijoj historiji“.

Svi oni bili su na glasu kao Trumpove glasne pristalice.

Prema analizi profesora Jacka Goldmistha sa Univerziteta Harvard i asistenta Matthewa Glucka, najmanje 42 od 65 pomilovanja vezana su za „promicanje političke agende“, a samo pet ih je predložio tužilac za pomilovanja Bijele kuće.

„Ovo je trulo do srži“, konstatovao je republikanski senator Ben Sasse, otvoreni Trumpov kritičar.

David Axelrod, politički komentator i bivši saradnik nekadašnjeg predsjednika Baracka Obame, rekao je: Svi su vidjeli su ova pomilovanja bila ukorist Trumpovih lojalista. Spektakl je zastrašujući, a nije još gotovo“.