Trump S. Arabiji prodaje oružje za pola milijarde dolara

Američki proizvođač oružja Raytheon Technologies Corp moći će prodati oružje Saudijcima čim dobije dozvolu.

Trump je poznat po dobrim odnosima sa saudijskim prijestolonasljednikom MBS-om (Reuters)

Administracija Donalda Trumpa planira prodati oružje u vrijednosti od pola milijarde američkih dolara Saudijskoj Arabiji prije nego aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država napusti Bijelu kuću, objavili su američki mediji, a ovaj potez eksperti kritiziraju kao „moralnu sramotu“.

Pozivajući se na dva izvora upoznata sa ovom tematikom, Bloomberg je objavio kako je State Department javio Kongresu u utorak da se nastavlja procedura izdavanja dozvole za prodaju Rijadu precizno navođenih projektila zrak-zemlja, čija se vrijednost procjenjuje na 478 miliona dolara.

Američki proizvođač oružja Raytheon Technologies Corp moći će prodati oružje Saudijcima čim dobije dozvolu, navodi Bloomberg.

The Washington Post je također objavio kako će oružje biti dostavljeno zaljevskom kraljevstvu prema dogovoru koji je u pripremi od početka 2019. godine. Dogovor također uključuje i interne sisteme za sigurnosnu komunikaciju vrijedne 97 miliona dolara.

Zaštita MBS-a

Vijest o prodaji oružja, koju Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi, dešava se u Trumpovim posljednjim sedmicama na mjestu predsjednika.

Republikanski lider je poznat po prosaudijskim stavovima i dobrim odnosima sa de facto liderom države, prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Trump je lično štitio MBS-a od kritika od kritika zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, ubistva novinara Jamala Khashoggija, te zbog rata u Jemenu, između ostalog.

Izvor: Al Jazeera