Iran upozorio Trumpa da se ne upušta u avanturizam

Našu ambasadu u Bagdadu u nedjelju je pogodilo nekoliko raketa. Pogodite odakle su rakete: Iz Irana, naveo je Trump na Twitteru.

Odlazeći američki predsjednik je rekao da postoje spekulacije o nastavku napada na Amerikance u Iraku (EPA)

Iranske vlasti upozorile su Donalda Trumpa da se ne upušta u neki “avanturizam” prije odlaska iz Bijele kuće, pošto je američki predsjednik optužio Teheran da je odgovoran za nedavni raketni napad na američku ambasadu u Iraku.

Trump je u srijedu rekao da će smatrati Iran odgovornim u slučaju smrtonosnih napada na Amerikance u Iraku, kako se približava prva godišnjica od ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija.

“Našu ambasadu u Bagdadu u nedjelju je pogodilo nekoliko raketa. Pogodite odakle su rakete: Iz Irana”, naveo je Trump na Twitteru uz fotografiju raketa.

Odlazeći američki predsjednik je rekao da postoje spekulacije o nastavku napada na Amerikance u Iraku. “Ako bude ubijen Amerikanac, smatrat ću Iran odgovornim”, dodao je Trump.

Šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif izjavio je da je Trump iskoristio “neku bezvrijednu fotografiju kako bi lakomisleno optužio Iran” i dodao da odlazeći predsjednik treba da “preuzme punu odgovornost za svaki avanturizam”.

Zarif je optužio američkog predsjednika da “dovodi u opasnost vlastite građane u inostranstvu” i da pokušava da skrene pažnju od “katastrofalnih neuspjeha” u borbi protiv korona virusa u SAD.

Odbrambeni sistem C-RAM

Američka ambasada u Bagdadu je tokom ljeta postavila odbrambeni sistem C-RAM jer su razne oružane grupe pojačale raketne napade na ambasadu. U nedjelju je ispaljeno nekoliko raketa u pravcu ambasade, ali u tom napadu nije bilo žrtava.

Ambasada je u decembru povukla dio svog osoblja. To je privremena mjera donijeta uoči godišnjice ubistva u Bagdadu iranskog generala Qassema Soleimanija.

Soleimani, koji je smatran drugim najmoćnijim čovjekom u Iranu, ubijen je 3. januara ove godine u američkom napadu bespilotnom letjelicom na aerodrom kod Bagdada, po naređenju Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije