Brexit: Trgovinski pregovori su u ‘završnoj fazi’

Nakon višemjesečne slijepe ulice, dvije strane sada su blizu sporazuma.

Neuspjeli pregovori mogli bi pogoršati i buduće odnose Londona i Bruxellesa (EPA)

Značajan napredak ostvaren je u trgovinskim pregovorima između Europske unije i Velike Britanije za razdoblje nakon Brexita, reklo je nekoliko izvora iz EU-a novinskoj agenciji dpa, prenosi Hina.

“Nalazimo se u završnoj fazi”, rekao je dužnosnik EU.

Nakon višemjesečne slijepe ulice, dvije strane sada su blizu sporazuma, rekli su izvori.

Pregovori i dalje traju

U međuvremenu je izvor iz Downing Streeta rekao da je dosezanje trgovinskog sporazuma “moguće, no daleko od sigurnog”, prema Press Associationu.

Glasine da su dvije strane dogovorile sporazum počele su jučer, dok je nekoliko medija ustvrdilo da je došlo do sporazuma.

No Downing Street i dužnosnici EU-a rekli su agenciji dpa da pregovori i dalje traju.

Problematika poštenog tržišnog natjecanja između dva trgovinska partnera riješena je, prema izvorima. Preostao je jedino spor o ribarenju, no bilo je govora u srijedu poslijepodne da su dvije strane sve bliže postizanju sporazuma.

Formalno napustila EU u januaru

Velika Britanija formalno je napustila Evropsku uniju u januaru, no ostala je dio jedinstvenog tržišta i carinske unije do kraja prijelaznog razdoblja koje traje do 31. decembra.

Bez trgovinskog sporazuma prekogranična trgovina odvijat će se po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WHO), s carinama koje će povećavati cijene i stvarati mnogo administrativnih prepreka.

Neuspjeli pregovori mogli bi pogoršati i buduće odnose Londona i Bruxellesa, ocjenjuje dpa, podsjećajući da su obje strane više puta rekle da žele pronaći način da dogovore sporazum.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO