Južna Koreja podigla avione zbog ‘upada’ Rusije i Kine

Južnokorejska vojska saopćila je da je kineska vojska obavijestila Seul da njeni avioni sprovode rutinsku obuku, ali tvrdi da je onda kineska letjelica ušla u identifikacionu zonu.

Peking tvrdi da je misija dio godišnjih planova saradnje između Kine i Rusije i da nije usmjerena protiv treće strane (Arhiva)

Južna Koreja saopćila je da je podigla u zrak borbene avione, u znak odgovora na, kako je navela, upad 19 ruskih i kineskih vojnih letjelica u identifikacionu zonu protivzračne odbrane te zemlje u utorak.

Prema tvrdnjama načelnika Generalštaba Južne Koreje, četiri kineska ratna aviona ušla su u korejsku identifikacionu zonu protivzračne odbrane, u pratnji 15 ruskih letjelica, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Južnokorejska vojska saopćila je da je kineska vojska obavijestila Seul da njeni avioni provode rutinsku obuku, ali tvrdi da je onda kineska letjelica ušla u identifikacionu zonu.

‘Ovaj incident se ne smije ponoviti’

“Čini se da ovaj incident predstavlja zajedničku vojnu vježbu Kine i Rusije, ali zahtijeva dodatnu analizu”, navodi se u saopćenju načelnika Generalštaba.

Agencija Yonhap dodaje da je južnokorejsko Minisatrstvo vanjskih poslova stupilo u kontakt s Kinom i Rusijom i da im je prenijelo da se ovaj incident ne smije ponoviti.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da je misija dio godišnjih planova saradnje Kine i Rusije i da nije usmjerena protiv treće strane.

“Tokom ove obuke, kineski i ruski vojni avioni poštovali su međunarodno pravo i nisu ušli u južnokorejski zralni prostor”, naveo je on obraćajući se novinarima.

Optužbe za kršenje zračnog prostora

Kinesko Ministarstvo odbrane u odvojenoj izjavi je navelo da su četiri njegova bombardera H-6K učestvovala u “zajedničkoj patroli” sa dva ruska aviona Tu-95.

U julu prošle godine južnokorejski ratni avioni ispalili su više stotina hitaca upozorenja ka ruskoj vojnoj letjelici koja je učestvovala u zajedničkoj patroli s Kinom, kada su ušle u zračni prostor Južne Koreje.

Južna Koreja i Japan optužili su Rusiju i Kinu za kršenje njihovog zračnog prostora, što su ove dvije države negirale.

Izvor: Agencije