Kanada pomaže palestinske izbjeglice sa 90 miliona dolara

Kanada će tokom sljedeće tri godine poslati pomoć od ukupno 90 miliona dolara palestinskim izbjeglicama.

Odgovoriti na potrebe palestinskog naroda i pružiti humanitarnu pomoć dio je puta prema miru i prosperitetu na Bliskom istoku (EPA)

Kanada će tokom sljedeće tri godine poslati pomoć od ukupno 90 miliona dolara (gotovo 74 miliona eura) palestinskim izbjeglicama koje se nalaze u Siriji, Libanu i Jordanu, kao i Palestincima koji žive u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Karina Gould, kanadska ministrica za međunarodni razvoj, izjavila je da je vrlo važno pružiti pomoć palestinskim izbjeglicama, prenosi Anadolija.

“Odgovoriti na potrebe palestinskog naroda i pružiti humanitarnu pomoć predstavlja jedan dio puta prema miru i prosperitetu na Bliskom istoku. Kanada je stoga posvećena ispunjavanju osnovnih potreba najsiromašnijih i najugroženijih u ovoj populaciji”, rekla je Gould.

Kontinuirana posvećenost

Istakla je da će pomoć biti dostavljena putem Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

“Ova pomoć doprinijet će ispunjavanju osnovnih potreba za obrazovanjem, zdravljem i egzistencijom palestinskih žena i djece. Također, UNRWA će dostaviti pomoć za 465.000 palestinskih izbjeglica u Siriji i Libanu. Važno je pružiti pomoć tim ljudima, posebno tokom trajanja pandemije COVID-19. Ti ljudi su suočeni s visokom stopom siromaštva, nedostatkom hrane i nezaposlenošću.”

“Podrška Kanade putem UNRWA-e je pokazatelj naše kontinuirane posvećenosti rješavanju problema Palestinaca”, rekla je ministrica Gould.

Izvor: Agencije