Ukrajina jača odbranu turskim dronovima i brodovima

Kako bi poboljšao kapacitete pomorskih snaga, Kijev želi kupiti korvete napravljene po turskom projektu MILGEM.

Korveta klase Ada može izvoditi određivanje, lociranje, identifikaciju i razaranje meta koje su u zraku, na tlu ili pod vodom (Arhiva)

Ukrajina planira kupiti nove količine turskih bespilotnih letjelica (UAV), kao i borbene brodove tipa korveta koje proizvodi Turska, kako bi ojačala svoju mornaricu zahvaljujući novim sporazumima dvije države.

Zvaničnici odbrana dvije države potpisali su sporazume tokom posjete Kijevu čelnika turskog Predsjedništva namjenske industrije (SSB), objavilo je u petak ovo tijelo.

“Saradnja na odbrani između Turske i Ukrajine nastavlja sa jačanjem”, objavio je SSB na Twitteru, prenose turski mediji.

U dogovoru se navodi kako Ukrajina želi ojačati svoju mornaricu, kako bi unaprijedila državnu sigurnost u Crnom i Azovskom moru.

Kako bi poboljšao kapacitete pomorskih snaga, Kijev želi kupiti korvete napravljene po turskom projektu MILGEM (Nacionalni brod).

Vlastiti pomorski program

Navodi se kako korveta klase Ada može izvoditi određivanje, lociranje, identifikaciju i razaranje meta koje su u zraku, na tlu ili pod vodom te pružati pomorsku podršku tokom borbi, prenose mediji i dodaju kako je Turska jedna od 10 država na svijetu koja pravi, dizajnira i održava ratne brodove uz pomoć vlastitih kapaciteta.

MILGEM projekat je pokrenut 2000. godine, kako bi Turska na lokalnom nivou dizajnirala i napravila flotu višenamjenskih korveta i fregata te zamijenila svoje starije brodove.

Do sada su napravljene četiri korvete u sklopu ovog programa: TCG Heybeliada, TCG Buyukada, TCG Burgazada i TCG Kinaliada, dok je peto plovilo i prvo I-klase fregata još u izgradnji.

Prošle godine Ukrajina je poručila šest naoružanih dronova Bayraktar TB2 i tri sistema kopnene kontrole od Turske.

Šef ukrajinskog generalštaba, general-pukovnik Rusan Komčak, nedavno je kazao kako će Ukrajinci naredne godine kupiti još pet ovih UAV-a.

Izvor: Agencije