Maduro se nada ‘pristojnom’ dijalogu s Washingtonom

Donald Trump je ostavio minsko polje između SAD-a i Venecuele, ostavio je močvaru, kaže Nicolas Maduro (Reuters)

Vlasti Venecuele spremne su nastaviti direktan razgovor s novom američkom administracijom, izjavio je predsjednik ove južnoameričke zemlje Nicolas Maduro.

“Radit ćemo na ponovnom otvaranju kanala pristojnog, iskrenog i direktnog dijaloga izmedu buduće vlade SAD-a i Venecuele, na čijem sam čelu”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Kazao je da je administracija predsjednika Donalda Trumpa za dvije godine platila 800 miliona dolara venecuelanskom opozicionom lideru Juanu Guaidou.

“Donald Trump je stvorio Juana Guaidoa, njegov tim je stvorio tog monstruma. Za dvije godine platili su mu 800 miliona dolara”, kazao je Maduro.

‘Pacovi skaču sa broda koji tone’

Dodao je da je Guaido, pet minuta nakon što su američki mediji objavili da je Joe Biden pobijedio na predsjedničkim izborima, “okrenuo leđa Trumpu”.

“Pacovi skaču sa broda koji tone”, rekao je Maduro.

Kriza u Venecueli eskalirala je u januaru 2019. godine, kada se Guaido, koji je predsjednik Nacionalne skupštine, proglasio privremenim predsjednikom, a kada ga je nekoliko zemalja, uključujući SAD, priznalo.

Na meti američkih sankcija, čiji je cilj bio skinuti ga sa vlasti, Maduro je tada prekinuo diplomatske odnose s Washingtonom.

“Donald Trump je ostavio minsko polje između vlade Sjedinjenih Američkih Država i Venecuele … ostavio je močvaru. Znam ja, znamo mi”, kazao je Maduro.

Dodao je kako se nada da će Bidenova administracija okončati američki “intervencionizam “u Latinskoj Americi, prenosi Al Jazeera English.

Uprkos pritisku, ostaje na vlasti

Washington je predvodio međunarodni pritisak da prisili socijalističkog lidera sa vlasti, a SAD jedna od prvih zemalja koja je podržala Guaidoa za novog predsjednika.

Sjedinjene Američke Države uvele su finansijske sankcije protiv Venecuele, uključujući naftni embargo, koji je na snazi od aprila 2019. godine.

Također su optužila Madura za trgovinu drogom i ponudile nagradu od 15 miliona dolara za informacije koje bi mogle dovesti do njegovog hapšenja.

Uprkos pritisku, Maduro ostaje na vlasti, a podržavaju ga venecuelanska vojska te ključni saveznici Kuba, Rusija, Kina, Turska i Iran.

Izvor: Al Jazeera i agencije