‘Forbes’: Imovina novog predsjednika i prve dame devet miliona dolara

Joe Biden i njegova supruga Jill su značajan novac počeli zarađivati tek kada je 2017. otišao sa funkcije potpredsjednika SAD-a (EPA)

Joe Biden, izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ima bogatstvo u vrijednosti od devet miliona dolara, prenijeli su američki mediji, pozivajući se procene magazina Forbes.

Na početku predsjedničke kampanje ove godine Biden je iznio finansijsko stanje za 2016, 2017. i 2018. godinu i, na osnovu tog izvještaja, Forbes je procijenio njegovo bogatstvo na devet miliona dolara.

Američki mediji navode kako će pobjedom na izborima njegovo bogatstvo sigurno biti veće, prenosi Tanjug.

Kako je još od kraja devedesetih godina prošlog vijeka napredovao u karijeri, Bidenova primanja su se povećavala sa 42.500 na 174.000 dolara godišnje, pokazuju arhivski podaci Senata.

Kada je izabran za potpredsjednika Baracka Obame, funkciju na kojoj je bio osam godina, dobio je dodatnu povišicu i počeo zarađivati približno 230.000 dolara godišnje, dok će kao predsjednik SAD-a zarađivati 400.000 dolara godišnje.

Dvije kuće od četiri miliona dolara

Biden i njegova supruga Jill su značajan novac počeli zarađivati tek kada je 2017. godine on otišao sa funkcije.

Kada je Biden objavio finansijske izvještaje u julu 2019. godine, vidjelo se da su on i supruga tokom 2017. i 2018. godine zaradili više od 15 miliona dolara.

Najveći dio tog novca dolazi od ugovora za više knjiga, koji se procjenjuju na osam miliona dolara, ali su Bidenovi zaradili mnogo novca držeći govore u raznim situacijama i na različitim događajima.

Portal Town&Country se poziva na Forbes, koji piše kako su Bidenove dvije kuće u državi Delaware vrijedne četiri miliona dolara, da ima još toliko u kešu i investicijama, kao i da ima oko milion dolara od državne penzije.

Izvor: Agencije