Španija osnovala tijelo za borbu protiv dezinformiranja

Ddemokratski procesi su sve više pod prijetnjom namjernog širenja dezinformacija, kaže se u službenom dokumentu (EPA)

Španska Vlada osnovala je tijelo “za borbu protiv dezinformiranja”, što je naišlo na otpor novinarskih udruženja i desne opozicije, koji tvrdi da premijer Pedro Sanchez namjerava ušutkati kritički nastrojene medije i političke protivnike.

Tijelo nazvano Stalna komisija protiv dezinformiranja sastavljeno je od članova raznih ministarstava koji će “pratiti i nadgledati” te “upozoravati na eventualne kampanje dezinformiranja”.

“Sloboda izražavanja i pravo na informaciju su, kao fundamentalna prava, zaštićeni našim Ustavom. Međutim, demokratski procesi su sve više pod prijetnjom namjernog širenja dezinformacija, i to masovno i na sistemski način. Cilj dezinformiranja je lažnim informacijama utjecati na društvo kako bi se u konačnici postigli određeni interesi”, navedeno je u službenom dokumentu.

Španska federacija novinarskih udruženja (FAPE) pozvala je Vladu da objasni kakve će funkcije imati to tijelo za nadgledanje objavljivanja informacija i kako će provoditi “borbu protiv dezinformiranja”.

Način kontrole sadržaja i predviđene sankcije nisu navedeni u dokumentu.

‘Već postoji zakon’

“Istinski smo zabrinuti mogućim posljedicama na slobodno obavljanje novinarskog posla, jer su u ovom dokumentu mnogi važni aspekti ostali ‘u zraku'”, saopćio je FAPE.

Madridsko udruženje medija (APM) tvrdi kako se “zaštita demokratije od lažnih vijesti može iskoristiti za cenzuru i ušutkavanje kritičara vlade”.

“Fake news [lažne informacije] je nesumnjivo danas problem za demokatije, no sloboda izražavanja ne bi trebala biti žrtvovana zbog borbe protiv lažnih vijesti”, napominje APM.

FAPE, pak, navodi kako već postoji zakon o sankcioniranju lažnih vijesti.

“Ako neki medij ili novinar ne poštuje zakon, za njihovo kažnjavanje su tu sudovi”, ističe FAPE.

Izvor: Agencije