Sjeverna Makedonija osudila napad u Beču

Napadač je bio star 20 godina, makedonskog je porijekla i bio je osuđen za terorističko udruživanje (EPA)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani i zamjenik premijera za evropske poslove Nikola Dimitrov osudili su u utorak napad u Beču, ali nisu spomenuli napadača koji ima državljanstvo Sjeverne Makedonije.

“Najoštrije osuđujemo stravičan napad u Beču i izražavamo saučešće porodicama žrtava i solidarnost s austrijskim narodom. Uz vas smo u ovim teškim vremenima”, napisao je Osmani na Twitteru, prenosi Hina, pozivajući se na dpa. 

“Pročitao sam vijesti o stravičnom terorističkom napadu u Beču s nevjericom i dubokom tugom. Stojimo uz naše austrijske prijatelje i izražavamo iskreno saučešće porodicama žrtava i povrijeđenima. Evropske vrijednosti moraju pobijediti i pobijedit će”, tvitao je Dimitrov.

Pokušao se priključiti ISIL-u u Siriji

Beč je pozvao Skoplje na saradnju i zatražio informaciju o napadaču rođenom u Austriji, koji je imao austrijski i makedonski pasoš, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Skoplju i poručilo da su odgovorili na zahtjev.

Austrijska policija je preko Europola dostavila zahtjev policiji u Sjevernoj Makedoniji za saradnju i informacije u vezi napada u Beču, u kojem je jedan od napadača porijeklom iz Tetova, saopćio je makedonski MUP, prenosi Tanjug.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije dobilo je zahtjev od austrijske policije, a i ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer potvrdio je da je napadač koji je izvršio napad u centru Beča porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Nehamer je rekao da je napadač, kojeg je policija ubila, bio star 20 godina, da je makedonskog porijekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

Ministar je naveo i ime ubijenog teoriste, koji se zove Kujtim Fejzulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Austrijsko i makedonsko državljanstvo

Pušten je iz zatvora, prijevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine, jer je, na osnovu starosti potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Nehammer je rekao da je napadač imao austrijsko i makedonsko državljanstvo.

U napadu u ponedjeljak navečer u centru Beča ubijeno je četvero ljudi, a 14 ih je ranjeno.

Ubijen je i dvadesetogodišnji napadač, koji je imao dvojno državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije. 

Izvor: Agencije