Švicarci na referendumu odbacili prijedlog za odgovornost velikih kompanija

Švicarske tvrtke morale bi, prema inicijativi, paziti na stanje ljudskih prava i odnos prema okolišu ne samo u vlastitom poslovanju, već i kroz poslovanje podružnica (EPA)
Švicarske tvrtke morale bi, prema inicijativi, paziti na stanje ljudskih prava i odnos prema okolišu ne samo u vlastitom poslovanju, već i kroz poslovanje podružnica (EPA)

Švicarski birači na današnjem referendumu nisu usvojili prijedlog koji je predviđao strožiji nadzor i zakonsku odgovornost kompanija sa sjedištem u Švajcarskoj ako u drugim državama krše ljudska prava ili nanose štetu životnoj sredini, objavio je AP, prenosi agencija Beta.

Za prijedlog inicijative “Odgovorne kompanije za zaštitu ljudi i životne sredine” glasala je tijesna većina birača, 50,7 posto, dok je 49,3 bilo protiv. Prijedlog nije usvojen zato što je većina švicarskih kantona glasala protiv. Da bi prijedlog bio usvojen na referendumu u Švicarskoj, potrebno je da dobije većinu i ukupnog broja glasova i kantona.

Novu mjeru su u najvećoj mjeri podržali birači u urbanim oblastima.

Birači su u nedjelju na referendumu odlučivali hoće li kompanije biti odgovorne za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti van granica zemlje.

Referendum je pokrenula Inicijativa za odgovorno poslovanje koju podupiru svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava i okoliša Greenpeace i Amnesty International, objavila je ranije agencija dpa a prenijela Hina.

U Švicarskoj je sjedište mnogih globalnih korporacija među kojima su i Nestle, rudarski gigant Glencore i proizvođač pesticida Syngenta.

To pitanje je podijelilo zemlju uoči referenduma u nedjelju uz upozorenje da bi moglo imati dalekosežne posljedice za multinacionalne kompanije.

Švicarske banke i druga moćna poduzeća objavila su pred referendum skupe novinske oglase u kojima upozoravaju na teške posljedice te inicijative na ekonomiju.

Švicarska vlada također se opirala toj mjeri jer smatra da bi nova politika stvorila pravnu nesigurnost i ugrozila švicarska radna mjesta.

U rudnicima bakra i kobalta rade djeca

Da je referendum odobrio nove mjere, švicarske kompanije morale bi paziti na stanje ljudskih prava i odnos prema okolišu ne samo u vlastitom poslovanju, već i kroz poslovanje podružnica, dobavljača i poslovnih partnera i osigurati da je sve u skladu s međunarodnim standardima.

Kao primjer navodi se da u rudnicima bakra i kobalta giganta Glencore u Demokratskoj Republici Kongo rade djeca u rizičnim uvjetima. 

“Svakodnevno kupujemo mliječne proizvode od 200.000 dobavljača diljem svijeta. Ako se ovo prihvati, odgovarali bismo za 200.000 tvrtki”, upozorio je ranije ovaj mjesec izvršni direktor Nestlea, Mark Schneider, za švicarski list Handelszeitung

“Naravno da želimo pratiti naše opskrbne lance i već to intenzivno činimo. No već na primjeru mlijeka, a to i nije najproblematičnije, možete vidjeti kako je nerealno osigurati stopostotno poštivanje propisa u svijetu, često u vrlo teškim okruženjima”, rekao je Schneider.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO