Turska: Nezakonit pretres broda koji je nosio pomoć Libiji

Teretni brod MV Roselina A presreo je njemački brod vojni Hamburg jugozapadno od Peloponeskih otoka kako bi pretresao njegov teret (EPA)

Turska je u ponedjeljak kritizirala nezakoniti pretres broda koji je pod njenom zastavom nosio humanitarnu pomoć ka Libiji, kazavši kako je pretres izvršila posada njemačke fregate pod grčkom komandom, u sklopu pomorske misije Evropske unije.

“Jako žalimo zbog višesatnog skretanja turskog broda od njegove rute, u vrijeme teških vremenskih uvjeta, kao i zbog činjenice da su posadu tretirali kao kriminalce tokom potrage”, rekao je glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy, koji je negirao da je brod kršio embargo Ujedinjenih naroda na uvoz oružja u Libiju.

Aksoy je istakao kako Turska žestoko protestira zbog ovog dešavanja, za koje kaže da je “izvršeno bez odobrenja i uz korištenje sile”, prenosi Anadolija.

Turski zvaničnik navodi kako bi Ankara mogla tražiti nadoknadu za štetu i gubitke zbog incidenta.

Prisilni pretres kapetana i posade

“Ključno je dobiti odobrenje države pod čijom je brod zastavom da se djeluje na komercijalnim brodovima u međunarodnim vodama. Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ne eliminiraju tu obavezu”, istakao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Teretni brod “MV Roselina A” presreo je njemački brod “Hamburg” jugozapadno od Peloponeskih otoka, kako bi pretresao njegov teret. To se dešavalo od nedjelje navečer do ranog jutra u ponedjeljak, kazao je Aksoy.

Njemačka fregata je dio Operacije Irini, evropske misije pokrenute ranije ove godine kako bi se proveo UN-ov embargo na uvod oružja ratom pokidanoj Libiji, iako se optužuje da je odluka napravljena u korist odmetnutog generala Khalife Haftara i njegovi saveznika.

Aksoy je naveo kako su na turskom brodu bili samo hrana, boja, materijali za bojenje i humanitarna pomoć za libijsku luku Misratu, te kako je kapetan broda sarađivao s njemačkim brodom i dao sve potrebne detalje.

No, nastavio je Aksoy, naoružani elementi Operacije Irini proveli su višesatni pretres broda, uključujući prisilni pretres kapetana i posade.

“Intervencija je izvršena bez pristanka i naše države, pod čijom je zastavom brod, i bez pristanka kapetana”, dodao je.

Oktay: Pristranost EU-a u Operaciji Irini

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay osudio je pretres turskog broda na istoku Mediterana i kazao da je EU još jednom pokazao pristranost u Operaciji Irini, prenosi Anadolija.

“EU je još jednom pokazao pristranost nakon što je, bez neophodnih konsultacija s Turskom, legitimnom Vladom Libije i NATO-om, izvršio bespravni pretres našeg broda”, poručio je on na Twitteru.

Kazao je da Operacija Irini ne kontrolira dotok oružja Haftaru, već je kontraverzna operacija s ciljem kažnjavanja legitimne libijske Vlade.

“Osuđujem bespravni akt njemačke fregate protiv našeg teretnog broda u okviru sporne operacije”, poručio je Oktay.

Izvor: Agencije