Husi tvrde da su pogodili raketom naftno postrojenje u S. Arabiji

Državni naftni div Aramco nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom (Simon Dawson / Bloomberg)

Jemenski pobunjenici Husi saopćili su u ponedjeljak da su novom krstarećom raketom pogodili saudijsko naftno postrojenje u lučkom gradu Džeda, samo nekoliko sati nakon što je završen online samit lidera G20, kojem je predsjedavala Saudijska Arabija.

Saudijska Arabija za sada nije potvrdila da je izvršen bilo kakav napad.

Međutim, kako navodi AP, videosnimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da je došlo do požara u naftnom postrojenju u Džedi prije zore.

Na satelitskim fotografijama koje su kasnije objavljene također se vidi požar, prenosi Tanjug.

Američki konzulat u Džedi saopćio je da nije upoznat da ima bilo kakvih žrtava u navodnom napadu.

Satelitske fotografije pokazuju požar

Glasnogovornik vojnih snaga Husa, brigadni general Yahya Sarea, naveo je na Twitteru da su pobunjenici ispalili novu krstareću raketu Quds-2 na to postrojenje.

Objavio je i satelitske fotografije, koje navodno pokazuju fabrike sirovina naftne kompanije Aramco, u kojoj se u rezervoarima čuvaju naftni proizvodi.

Riječ je o objektu koji se nalazi jugoistočno od međunarodnog aerodroma “Kralj Abdulaziz” u Džedi, velikog aerodroma na kojem slijeću muslimanski hodočasnici na putu do obližnje Mekke.

Na snimcima objavljenim na internetu vidi se kako gori područje s cisternama koje nalikuje velikoj fabrici, a čuju se sirene i policijska vozila kod autoputa u blizini objekta.

Izvor: Agencije