Francuska vanjska politika mora se u potpunosti promijeniti

Emmanuel Macron daje izjave, ali ih ne provodi (EPA)

Profesor s pariškog Instituta političkih nauka Bertrand Badie poručio je da bi se francuska vanjska politika trebala potpuno promijeniti, prenosi Anadolija.

Badie je za novine L'Opinion govorio u vezi s francuskom politikom.

Govoreći o francuskim vojnicima u Maliju rekao je da ako se vjeruje francuskoj vladi onda se tamo bore samo protiv terorističkih organizacija, ali “ima neprijatelja s kojima se treba ratovati glavama”. 

Stvarnost je postala složenija

“Međutim, stvarnost je složenija”, rekao je profesor Badie navodeći da SAD i Francuska nisu pobijedile u ratu od 1945. godine.

“(Francuski predsjednik) Emmanuel Macron daje izjave, ali ih ne provodi. Postoje kontradikcije između onoga što je Macron rekao sada i na predsjedničkim izborima (2017.) i trenutne politike Francuske. Francuska vanjska politika bi se trebala potpuno promijeniti”, rekao je Badie.

Napomenuo je da ono što je Francuska u globalizujućem svijetu treba redefinirati.

Badie je izjavio da bi Francuska postala globalizirana sila, ona mora imati ciljeve i biti skromna.

Politika interakcija

Ističući da bi u tom kontekstu Francuska trebala znati da je period kada je bilo moguće djelovati sam u Africi ili Libanu, završen.

Badie je izjavio da bi trebala stvoriti politiku zasnovanu na interakcijama i međuovisnosti.

Dodao je da bi partnerstvo trebalo imati prednost u odnosu na koncepte “neprijatelja” ili “saveznika” u odnosima između zemalja.

Izvor: Agencije