Amnesty: Pravi saudijski reformisti su iza rešetaka

Lideri G20 trebali bi iskoristiti samit kao priliku da se zauzmu za hrabre aktivistice, tvrdi Amnesty International (AP)

Zemlje članice grupe G20, koje će ove sedmice održati virtualni samit čiji je domaćin Saudijska Arabija, moraju pozvati kraljevinu da oslobodi zatočene aktiviste za prava žena, objavio je Amnesty International.

Grupa za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji kaže da se aktivisti koji su vodili kampanju za prava žena u Saudijskoj Arabiji nastavljaju hapsiti ili se suočavaju sa suđenjima, uprkos činjenici da se tema o jačanje žena nalazi na saudijskom dnevnom redu za G20.

Grupa je pozvala članice grupe da od Saudijske Arabije zahtijevaju da oslobodi Loujain al-Hathloul, Nassimu al-Sadah, Samar Badawi, Nouf Abdolaziz i Maya'a al-Zahrani, koje su uhapšene 2018. godine, malo prije nego što je Saudijska Arabija ukinula ženama zabranu da voze.

Dok su neke od njih u međuvremenu oslobođene, ostale su i dalje iza rešetaka te se suočavaju s optužbama za kontakte s inostranim medijima, diplomatama i grupama za ljudska prava.

“Za saudijske vlasti je samit G20 od kritične važnosti – to je za njih trenutak da svijetu predstave svoj program reformi i pokažu da je njihova zemlja otvorena za poslovanje”, kaže Lynn Maalouf, zamjenica regionalnog direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

‘Predanost jačanju žena koštala ih slobode’

“U međuvremenu su stvarni saudijski reformisti iza rešetaka. Umjesto da učestvuju u ispranom narativu saudijske vlade, lideri G20 trebali bi iskoristiti samit kao priliku da se zauzmu za hrabre aktivistice koje je istinska predanost jačanju žena koštala slobode“, dodala je.

Grupe za ljudska prava tvrde da se najmanje četiri zatvorene žene, uključujući Loujain al-Hathloul, drže u samici mjesecima i da se zlostavljaju seksualno, elektrošokovima i šibanjem, što saudijski zvaničnici poriču.

Prošlog mjeseca navršile su se dvije godine od ubistva Jamala Khashoggija, kolumniste Washington Posta, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je došao zbog dokumenata za vjenčanje.

Ostaci njegovog tijela, za koje turski zvaničnici tvrde da su Saudijci raskomadali, nikada nisu pronađeni.

Aktivisti i grupe za ljudska prava tvrde da je ubistvo planirano i izvršeno po direktivi saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, što Rijad potiče.

Izvor: Al Jazeera