IAEA: Iran premjestio i pokrenuo 174 nuklearne centrifuge

Stavljanje u pogon nuklearnih centrifuga u suprotnosti je s nuklearnim sporazumom, kaže Rafael Grossi

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) potvrdio je da je Iran stavio u pogon podzemne nuklearne centrifuge, koje su premještene iz drugog postrojenja, tako da se mogućnosti za obogaćivanje uranija u zemlji nisu uvećale.

Rafael Grossi, generalni direktor IAEA, novinarima je u Beču rekao da su 174 centrifuge premještene u nuklearno postojenje Natanz i da su nedavno stavljene u pogon, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Kazao je da je stavljanje u pogon ovog tipa nuklearnih centrifuga u suprotnosti s nuklearnim sporazumom koji je Iran potpisao 2015. godine, poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, ali da neće dovesti do povećanja ukupne proizvodnje obogaćenog uranija.

Grossi je primijetio da je Iran već uveliko premašio ograničenje proizvodnje obogaćenog uranija koje predviđa nuklearni sporazum.

Nastavak obogaćivanja uranija

Prema povjerljivim dokumentima, koji su poslati potpisnicama sporazuma i koji je dat na uvid AP-u, Iran je 2. novembra imao više od 100 puta veću količinu uranija koje sporazum propisuje, a zalihe su povećane od prethodnog izvještaja iz augusta.

Iran je, također, nastavio obogaćivati uranij do čistoće od 4,5 posto, dok sporazum previđa da ona ne smije biti veća od 3,67 posto, saopčio je IAEA.

Teheran je otvoreno najavio kršenje sporazuma nakon što je američki predsjednik Donald Trump 2018. godine odlučio da se SAD jednostrano povuče iz sporazuma.

Iranska vlada je istovremeno dozvolila pristup nuklearnim postrojenjima predstavnicima IAEA, što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg potpisnice sporazuma smatraju da ga treba sačuvati.

Izvor: Agencije