Sastanak Macrona i Pompea, dok se Pariz već okrenuo prema Bidenu

Macron je bio jedan od prvih dužnosnika koji je čestitao Bidenu na pobjedi (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je u ponedjeljak američkog državnog sekretara Mikea Pompeoa u nesvakidašnjem trenutku dok dosadašnji predsjednik Donald Trump još uvijek nije priznao poraz, a Pariz se već okrenuo prema novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu. 

Macron se sastao s američkim državnim sekretarom sredinom dana u Jelisejskoj palači bez prisutnosti kamera i novinara, prenosi Hina, pozivajući se na AFP. Nešto ranije je i francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian razgovarao s američkim dužnosnikom.

Vlada je naglasila da je primila Pompea na njegovo traženje, u potpunoj saglasnosti s ekipom novoizabranog predsjednika Joea Bidena, dok Pariz želi obnovu transatlantskih odnosa prilikom promjene američke administracije. 

‘Poštivanje američkih institucija’

“Normalno je da je državni sekretar primljen i uz poštivanje američkih institucija, jer mandat Donalda Trumpa traje do 20. januara”, otkrio je jedan francuski diplomatski izvor.

Predsjednik Macron je bio jedan od prvih dužnosnika koji je čestitao Bidenu na pobjedi i zatim s njim telefonski razgovarao. 

Duže od sedam dana od objave rezultata Donald Trump je u noći na ponedjeljak na Twitteru napisao da je “pobijedio na izborima”. 

Mike Pompeo je prije turneje po Evropi i Bliskom istoku odbio priznati pobjedu Joe Bidena i najavio “glatku tranziciju prema drugoj Trumpovoj administraciji” i zatim je kritizirao strane čelnike koji su već kontaktirali s Bidenom.

Izvor: Agencije