U Rumuniji 10 oboljelih od COVID-a stradalo u požaru u bolnici

Požar je buknuo na odjelu intenzivne njege u bolnici u gradu Piatri Neamtu (Reuters)
Požar je buknuo na odjelu intenzivne njege u bolnici u gradu Piatri Neamtu (Reuters)

Desetero pacijenata zaraženih korona virusom izgubilo je život u subotu u velikom požaru u bolnici na sjeveroistoku Rumunije, rekao je ministar zdravstva Nelu Tataru.

Požar je buknuo u subotu predvečer na odjelu intenzivne njege u bolnici u gradu Piatri Neamtu. Vatrogascima je trebalo sat vremena da ga stave pod kontrolu.

U vatri je izgorjelo deset pacijenata koji su bili na respiratoru, govore prve informacije.

Sedam osoba je povrijeđeno, navodi se u priopćenju bolnice.

Među njima je dežurni ljekar koji je pokušavajući pomoći žrtvama zadobio “opekotine drugog i trećeg stepena na 80 posto tijela”, dodaju spasilačke službe.

Rast novozaraženih i hospitalizacija

Policijski načelnik je rekao da je uspostavljen krizni štab. Očekuje se dolazak ministra zdravstva na mjesto nesreće.

Rumunija koja je donekle bila pošteđena u prvom valu pandemije, već nekoliko sedmica ima strmoglav porast novozaraženih i hospitalizacija.

U subotu je izvijestila o 129 umrlih u protekla 24 sata, kod kojih se smrt povezuje s COVID-om 19, a od početka pandemije prijavila je 8.813 umrlih.

Ta zemlja s 19 miliona stanovnika, jedna od najsiromašnijih u Evropskoj uniji nije dovoljno spremna za borbu s tolikim brojem zaraženih a njen zdravstveni sistem trpi od velikog nedostatka ljekara, posebno u manjim gradovima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više evropskih zemalja pooštrava mjere u nastojanju da spriječe širenje korona virusa. Među njima je Austrija koja uvodi potpuni trosedmični lockdown. Uz tu zemlju, najviše zaraženih u jednom danu bilježe Rusija i Italija, dok su restrikcije u Francuskoj i Velikoj Britaniji rezultirale padom broja novozaraženih.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO