Joe Biden imenovao Rona Klaina za šefa osoblja Bijele kuće

Ron Klain bi trebao biti ključna ličnost u odgovoru Joea Bidena na zdravstvenu krizu (EPA)

Pobjednik izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden imenovao je dugogodišnjeg savjetnika Rona Klaina za šefa osoblja Bijele kuće, što je Bidenovo prvo važno imenovanje u kreiranju svoje administracije bez obzira da li aktuelni predsjednik Donald Trump prihvata izborne rezultate, navodi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

Klain (59) je bio Bidenov šef osoblja kada je ovaj 77-godišnjak bio potpredsjednik SAD-a u vrijeme manadat Baracka Obame i bilo je očekivano da ponovo bude postavljen na tu poziciju.

Ima mnogo iskustva na polju borbe za javno zdravstvo, jer je bio zadužen za ebolu 2014. godine.

Kao glasan kritičar Trumpovog odnosa prema pandemiji korona virusa, Klain bi trebao biti ključna ličnost u Bidenovom odgovoru na zdravstvenu krizu.

Trumpovo odbijanje

“Njegovo veliko i raznoliko iskustvo i kapacitet da radi s ljudima iz cijelog političkog spektra je upravo ono što trebam u šefu osoblja Bijele kuće kada se suočavamo s trenutkom krize i kada ponovo povezujemo državu”, naveo je Biden u saopćenju.

Dok se Biden priprema za prenos vlasti, Trump odbija priznati poraz i sarađivati, a njegova kampanja nastavlja sa svim pravnim naporima i potezima kako bi preokrenuli rezultate u ključnim državama.

Biden je radio desetljećima s Klainom i angažirao ga je kao savjetnika tokom predsjedničke kampanje.

Pouzdani i iskusni politički saveznik je radio i s potpredsjednikom Alom Goreom tokom administracije Billa Clintona.

Izvor: Al Jazeera i agencije