EU produžila sankcije zvaničnicima Venecuele

EU ističe da su mjere usmjerene protiv zvaničnika vlade predsjednika Nicolasa Madura i da njihov cilj nije da nanesu štetu narodu Venecuele (EPA)

Evropska unija saopćila je u četvrtak da će produžiti sankcije protiv više desetina zvaničnika Venecuele na još godinu dana, jer su navodno ugrozili demokratiju u toj zemlji ili se dovode u vezu sa kršenjem ljudskih prava.

Produženje sankcija znači zabranu putovanja i zamrzavanje imovine 36 osoba do 14. novembra naredne godine, prenosi Tanjug agenciju AP.

Evropska unija je uvela i embargo na naoružanje Venecueli i zabranila isporuku opreme, koja bi mogla da se upotrebi u obračunu s civilima.

Kriza u Venecueli

“Odluka je donijeta u svjetlu aktuelne političke, ekonomske, socijalne i humanitarne krize u Venecueli, uz neprestane akcije kojima se narušava demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava”, navodi se u saopćenju EU-a.

EU ističe da su mjere usmjerene protiv zvaničnika vlade predsjednika Nicolasa Madura i da njihov cilj nije da nanesu štetu narodu Venecuele.

EU i Washington podržavaju opozicionog lidera Juana Guaida, koji je početkom 2019. godine pokušao da preuzme predsjednička ovlaštenja kao predsjednik parlamenta.

Koalicija od više od 50 država priznaje Guaida kao predsjednika, tvrdeći da Maduro pokušava da se zadrži na vlasti posle nedemokratskih izbora.

Izvor: Agencije