Minsk izdao međudržavni nalog za hapšenje Tihanovskaje

Pobjeda Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima 9. augusta izazvala je proteste širom Bjelorusije (EPA)

Za bivšom bjeloruskom kandidatkinjom za predsjednika Svetlanom Tihanovskajom raspisana je međudržavna potjernica, potvrdilo je bjelorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Baza podataka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova otkrila je da se nalog za hapšenje izdaje protiv Tihanovskaje u Rusiji, a izvor u policiji objašnjava da, iako je nalog za hapšenje izdat u Bjelorusiji, odnosi se i na Rusiju zbog međuvladinog sporazuma, prenosi Tanjug.

U press službi ruskog Ministarstva otkrivaju da za sada nije pokrenuta krivična procedura protiv Tihanovskaje, kao i da međudržavni zahtjev važi na osnovu sporazuma iz 1992. godine, između Rusije i Bjelorusije o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova dvije zemlje.

Protesti nakon izbora

Pobjeda Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima 9. augusta izazvala je proteste širom Bjelorusije, pod optužbom da je glasanje namješteno kako bi Lukašenko, koji vlada 26 godina, i dalje zadržao vlast.

Lukašenko (66) je čvrstom rukom vodio bivšu sovjetsku republiku smještenu između Rusije i Poljske, članice EU-a, više od četvrt stoljeća i nije se suočavao s previše neslaganja.

Izvor: Agencije