Cavusoglu: Ankara spremna pružiti Bakuu svaku podršku

Mevlut Cavusoglu je rekao da primirje samo po sebi neće biti dovoljno da se sukob riješi (EPA)

Turska je spremna pružiti svaku podršku Azerbejdžanu u bilo kojoj sferi ukoliko Baku to zatraži, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na sastanku s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim u Bakuu.

“Azeri se danas bore da oslobode svoje zemlje i sposobni su za to, imaju moć i potencijal to učiniti. Naravno, Turska i turska nacija su spremne pružiti Azerbejdžanu svu pomoć u bilo kojoj sferi ako joj zatreba bilo šta”, rekao je turski ministar, prenosi Tanjug.

Cavusoglu je podvukao da je stigao u Baku “da bi ponovo pokazao podršku Turske i turskog naroda Azerbejdžanu”.

Zauzvrat, Alijev je istakao da podrška Ankare daje Bakuu snagu.

“Nadahnjuje nas, daje nam dodatnu snagu i istovremeno igra važnu ulogu u održavanju stabilnosti i mira u regiji”, kazao je Alijev.

‘Ništa se ne mijenja 30 godina’

Prema njegovim rečima, “odlučne izjave” turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana “pokazale su cijelom svijetu da Azerbejdžan nije sam”.

Cavusoglu je ranije u utorak kritizirao napore međunarodne zajednice u rješavanju sukoba u Nagorno-Karabahu, navodeći da ništa nisu postigli u prethodnih 30 godina.

Dodao je da primirje samo po sebi neće biti dovoljno da se sukob riješi, prenosi Reuters.

“Gledamo pozive koji iz cijelog sveta stižu i koji pozivaju na momentalno primirje. A šta onda? I do sada je bilo primirje, ali šta se desilo? Šta će biti rezultat primirja? Možete li kazati Armeniji da odustane od azerbejdžanske zemlje? Možete li naći rješenje da odustanu od toga? Ne, a isti pozivi stižu već 30 godina”, rekao je Cavusoglu.

Kazao je da se Armenija i Azerbejdžan ne mogu tretirati podjednako, jer bi to značilo “nagrađivanje okupatora”.

“Čitav svijet mora shvatiti da se ovo ovako ne može nastaviti”, rekao je turski šef diplomatije.

Izvor: Agencije