Tri faktora koja bi mogla donijeti prevagu u korist Trumpa

Joe Biden i Donald Trump su se oglasili u vrijeme kada se glasovi broje u nekoliko ključnih saveznih država (EPA)

Iako ankete daju prednost demokratskom kandidatu Joeu Bidenu na izborima, angažman vojske dobrovoljaca koja podržava predsjednika Donalda Trumpa i otkrivanje stava njegovog protukandidata o dva osjetljiva pitanja, poput pobačaja i naftne industrije, može donijeti drugačije rezultate i omogućiti Trumpu pobjedu, navodi francuski časopis Le Point.

Le Point pojašnjava da je američka predsjednička izborna igra teoretski gotova, jer većina anketa u Americi daje prednost demokratskom kandidatu koja se kreće između 8 i 12 postotnih bodova. Sve se to dešava u trenutku kada je ostalo manje od sedmicu dana do glasanja, a taj period, smatraju stručnjaci, nije dovoljan da se premosti veliki jaz između kandidata.

Stručnjaci kažu da, za razliku od 2016. godine, ovo kratko vrijeme nije dovoljno da Trump promijeni svoje izborne šanse, čak i u neodlučnim državama. Međutim, nakon debate 23. oktobra, u kojoj je Trump umanjio svoje uobičajene ekscese, primjećuju blagi porast nacionalnog rejtinga i pad rejtinga njegovog protivnika.

Vojska dobrovoljaca

Glavni razlog zbog kojeg Trumpove pristalice ne priznaju poraz je iznimna mobilizacija vojske dobrovoljaca odlučnih da forsiraju pobjedu. Ova mobilizacija dobrovoljaca premašuje i onu u vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame tokom njegove predizborne kampanje.

Procjenjuje se da je broj volontera koji podržavaju Trumpa negdje između 2,5 i 3 miliona, a njihov zadatak je da idu u redovne posjete od vrata do vrata svim onima koji su, prema njihovim listama, navedeni kao republikanci i možda će oklijevati kad dođe vrijeme za glasanje. Trumpovi volonteri proputovali su sve države u kojima očekuju da će osvojiti glasove elektora, makar i uz malu prednost.

U jednoj sedmici, navodi Le Point, Trumpovi volonteri su najavili 500 hiljada posjeta u neodlučnim državama. Čak i ako je taj broj bio prenapuhan, čini se da su napori predsjednikovih pristaša stvarnost. S druge strane, Bidenova kampanja je usporenija, zbog straha od korona virusa, prema kojem je demokratski kandidat pokazao znatno veći oprez za razliku od svog suparnika.

Pobačaj

Le Point navodi da je druga debata, iako je bila prilično dosadna i nije dodala mnogo, pružila priliku Bidenu da pojasni svoj stav o dvije osjetljive teme. Prva je pitanje pobačaja, pa je demokratski kandidat objasnio da će, ako Vrhovni sud, imenovanjem Amy Barrett, stavi veto na zakon iz 2016. koji je potvrdio zakon iz 1973. godine, a pruža ženama mogućnost pobačaja, donijet zakon kojim će potvrditi ovo pravo. U suprotnom, nastojat će proširiti sastav Vrhovnog suda kako bi se uspostavila stara ravnoteža, čak i ako je on, kao katolik, protiv pobačaja.

Le Point ističe da je tema pobačaja, iako se čini prihvatljivom u Evropi, i dalje izuzetno osjetljiva u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su evanđeoske crkve nepopustljive u stavovima, pa se redovno održavaju demonstracije ”za život”, te prijeti hirurzima koji provode operacije.

Navodno oko 20 država čeka novu odluku Vrhovnog suda o potpunoj zabrani pobačaja, stoga bi čvrst Bidenov stav po tom pitanju mogao prouzročiti gubitak određenog broja glasača, posebno među evanđelistima i Latinoamerikancima, zajednicama u kojima se brojni vjernici zalažu za život.

Naftna industrija

Što se tiče drugog rizika koji je Biden preuzeo tokom debate, on je ekonomske prirode, a tiče se naftne industrije. Trump je odmah proglasio pobjedu kad je Biden priznao da želi smanjiti udio fosilnih goriva u ostvarivanju razvoja, rekavši: “Slušajte ovu važnu izjavu mog protivnika, vi birači iz Teksasa, Ohaja i Pennsylvanije. Želi uništiti industriju koja je izvor bogatstva vaših država”, rekao je.

Le Point na kraju rezimira da su vojska dobrovoljaca koja podržava Trumpa, kao i rasprava o pobačaju i nafti, stvari na koje se predsjednik oslanja kako bi sustigao svog protivnika, ne na nacionalnom nivou, već u važnim državama, kao što se dogodilo 2016. godine, posebno u Teksasu, Floridi, Georgiji i Michiganu, gdje je jaz između dva protivnika, kako navode anketari, još uvijek “unutar margine pogreške”.

Le Point je upozorio da pristalice predsjednika Trumpa napominju da anketirane osobe, s obzirom na Trumpovu lošu medijsku reputaciju, uglavnom ne priznaju da će glasati za njega, stoga Bidenovo vodstvo prema podacima iz anketa neće biti onakvo kakvo se očekuje i najavljuje.

Izvor: Agencije