Palestina traži od EU-a da uvede sankcije Izraelu

Evropske sile osuđuju izraelsko odobrenje gradnje hiljada novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijama (Fena)
Evropske sile osuđuju izraelsko odobrenje gradnje hiljada novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijama (Fena)

Palestinske vlasti zatražile su od Evropske unije da uvede sankcije Izraelu, u odgovoru na gradnju naselja na palestinskim teritorijama, izjavio je u srijedu visoki palestinski zvaničnik.

“Sastanci će biti održani s evropskim zvaničnicima ove sedmice, u cilju aktiviranja onoga što su objavile evropske sile osuđujući izraelske aktivnosti na širenju naselja”, izjavio je Abdul Rahim al-Farra, palestinski ambasador pri EU, za zvaničnu radiostanicu Glas Palestine, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

“Zahtijevat ćemo od EU-a da uvede sankcije Izraelu jer nije prekinuo aktivnosti širenja naselja i samo razumije jezik sankcija”, dodao je on.

Poziv evropskih država

Prošlog petka su evropske sile objavile saopćenje u kojem osuđuju izraelsko odobrenje gradnje hiljada novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Španije u zajedničkom saopćenju su pozvali Izrael da zaustavi aktivnosti širenja naselja te da poštuje Rezoluciju 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO