Još sedmero uhapšenih zbog ubistva francuskog nastavnika

Ubistvo je šokiralo Francusku (EPA)

Još sedam ljudi, uključujući i dvoje maloljetnika, predano je sucu tokom noći na srijedu u istrazi prošlotjednog ubojstva francuskog nastavnika Samuela Patyja, rekao je dužnosnik francuskog anititerorističkog tužiteljskog ureda, prenosi Hina.

Patyja je 16. oktobra usred bijela dana ispred škole u kojoj je predavao u pariškom predgrađu dekapitirao 18- godišnjak čečenskog porijekla. Policija je potom usmrtila napadača.

Istražitelji kažu da se tinejdžer želio osvetiti zato što je nastavnik na satu slobode izražavanja pokazivao karikature poslanika Muhameda. Muslimani vjeruju da je bilo kakvo prikazivanje poslanika blasfemično. 

Odlikovanje Legije časti

Ubistvo je šokiralo Francusku te je podsjetilo na napad otprije pet godina na ured satiričkog lista Charlie Hebdoa, nakon što je list objavio karikature poslanika Muhameda. Javne osobe nazvale su ubistvo napadom na Pepubliku i francuske vrijednosti. 

U srijedu će na pariškom univerzitetu Sorbonne biti održena nacionalna komemoracija za Patyja. 

Samuel Paty bit će postumno odlikovan najvećim francuskim priznanjem Legijom časti, objavio je u utorak ministar obrazovanja. 

Francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti odbacio je u utorak sve kritike da je bilo “propusta” u praćenju mladog čečenskog Rusa koji je profesoru odrubio glavu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO