Bolsonaro: Brazil neće kupovati kinesku vakcinu

Jair Bolsonaro: Jedno je sigurno - nećemo kupovati kinesku vakcinu (EPA)

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro izjavio je da njegova vlada neće kupovati kinesku vakcinu protiv bolesti COVID-19, dan nakon što je ministar zdravstva te zemlje rekao da će vakcina biti dio programa imunizacije.

“Jedno je sigurno – nećemo kupovati kinesku vakcinu”, napisao je on na društvenim mrežama, odgovarajući simpatizeru koji ga je molio da ne kupuje tu vakcinu.

Bolsonaro je kazao da će na tu temu biti riječi kasnije tokom dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministar zdravstva Eduardo Pazuello je, nakon sastanka s državnim guvernerima, rekao da bi Brazil mogao kupiti vakcinu iz Kine.

Vlada najavila kupovinu 46 miliona doza

Istraživački centar u Sao Paolu testira kinesku Sinovac vakcinu.

Guverner te brazilske države Joao Doria je kazao da se nada da će dobiti odobrenje Ministarstva zdravstva do kraja godine, kako bi vakcinacija počela u januaru.

Doria je nakon sastanka s nadležnima iz Ministarstva zdravstva rekao da je federalna vlada pristala kupiti 46 miliona doza Sinovac vakcine.

Institut na kojem su se vršila ispitivanja je u ponedjeljak saopćio da preliminarni rezultati posljednje faze kliničkih testiranja pokazuju da dvije doze vakcine na 9.000 volontera funkcioniraju sigurno, ali da je neće pustiti dok ne bude završena i posljednja faza testiranja, koja se radi i u Turskoj i Indoneziji.

Izvor: Agencije