Socijalist Arce pobijedio na predsjedničkim izborima u Boliviji

Drugi kandidat Carlos Mesa osvojio je 31,5 posto glasova (EPA)

Kandidat socijalističke stranke Luis Arce pobjednik je predsjedničkih izbora u Boliviji i neće biti potrebe za drugim krugom, pokazuju prvi neslužbeni rezultati.

Predsjednički kandidat Pokreta prema socijalizmu (MAS) osvojio je 52,4 posto glasova a centristički kandidat Carlos Mesa 31,5 posto, izračunala je kompanija za ispitivanje javnog mnijenja na osnovu metodologije paralelnog prikupljanja i obrade glasova (PVT) a objavila tv stanica Unitel.

Najmanje 50 posto

Za razliku od izlaznih anketa koje služe predviđanju rezultata, PVT metodologijom prikupljaju se službeni rezultati glasanja na biračkom mjestu, a postupak se provodi paralelno uz biračke odbore i izborne komisije, stoji na stranici GONG-a, prenosi Hina.

Prema bolivijskom izbornom sistemu, kandidatu je za pobjedu potrebno najmanje 50 posto glasova i prednost pred protivkandidatom od najmanje 10 postotnih bodova.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na rast broja novozaraženih korona virusom u Kolumbiji i Argentini. Dok je Latinska Amerika epidemiju u početku držala pod kontrolom, sada se taj dio svijeta zbog ekonomskih gubitaka suočava sa protestima i političkom krizom.   

Published On 12 Aug 2020

Bolivijska vlada pozvala je vojsku da intervenira nakon što su na ulicama organizovani protesti. Demonstranti se bune zbog ponovnog odgađanja izbora. Pristalice bivšeg predsjednika Eve Moralesa u znak protesta blokirali su ceste širom države.

Published On 11 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO