Socijalist Arce pobijedio na predsjedničkim izborima u Boliviji

Drugi kandidat Carlos Mesa osvojio je 31,5 posto glasova (EPA)
Drugi kandidat Carlos Mesa osvojio je 31,5 posto glasova (EPA)

Kandidat socijalističke stranke Luis Arce pobjednik je predsjedničkih izbora u Boliviji i neće biti potrebe za drugim krugom, pokazuju prvi neslužbeni rezultati.

Predsjednički kandidat Pokreta prema socijalizmu (MAS) osvojio je 52,4 posto glasova a centristički kandidat Carlos Mesa 31,5 posto, izračunala je kompanija za ispitivanje javnog mnijenja na osnovu metodologije paralelnog prikupljanja i obrade glasova (PVT) a objavila tv stanica Unitel.

Najmanje 50 posto

Za razliku od izlaznih anketa koje služe predviđanju rezultata, PVT metodologijom prikupljaju se službeni rezultati glasanja na biračkom mjestu, a postupak se provodi paralelno uz biračke odbore i izborne komisije, stoji na stranici GONG-a, prenosi Hina.

Prema bolivijskom izbornom sistemu, kandidatu je za pobjedu potrebno najmanje 50 posto glasova i prednost pred protivkandidatom od najmanje 10 postotnih bodova.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na rast broja novozaraženih korona virusom u Kolumbiji i Argentini. Dok je Latinska Amerika epidemiju u početku držala pod kontrolom, sada se taj dio svijeta zbog ekonomskih gubitaka suočava sa protestima i političkom krizom.   

Bolivijska vlada pozvala je vojsku da intervenira nakon što su na ulicama organizovani protesti. Demonstranti se bune zbog ponovnog odgađanja izbora. Pristalice bivšeg predsjednika Eve Moralesa u znak protesta blokirali su ceste širom države.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO