Laburisti premijerke Jacinde Ardern osvojili izbore

Ankete pokazuju da dosadašnja premijerka Ardern i njena Laburistička partija uvjerljivo vode ispred glavnih rivala, Nacionalne partije i njene predsjednice Judith Collins (EPA)
Ankete pokazuju da dosadašnja premijerka Ardern i njena Laburistička partija uvjerljivo vode ispred glavnih rivala, Nacionalne partije i njene predsjednice Judith Collins (EPA)

Kandidatkinja za premijera Novog Zelanda Jacinda Ardern saopštila je danas da je osvojila mandat, kao i da je njena Laburistička partija pobjednik izbora, prenosi Tanjug.

Njoj će ovo biti drugi mandat zaredom.

“Novi Zeland je pokazao da je Laburistička partija najpopularnija u prethodnih 50 godina”, rekla je Ardern svojim simpatizerima, prenosi Reuters.

Ona je u prvom obraćanju poslije izbora rekla da glasovi koji su dati njoj i partiji neće biti uzaludni.

“Nemojte misliti da ćemo vašu podršku uzeti zdravo za gotovo. Mogu da vam obećam da ćemo biti partija koja radi u interesu svakog Novozelanđanina”, dodala je ona.

Ona je postavila kao prvi cilj da suzbije širenje korona virusa, piše Reuters.

Čelnica opozicije Judith Collins priznala je poraz i čestitala pobjedu premijeki, prenosi agencija Beta.

Laburisti su osvojili blizu 49 posto glasova poslije prebrojanih 95 posto glasačkih listića. Prema ranijim projekcijama, ta stranka bi mogla dobiti 64 od 120 mjesta u parlamentu.

Prednost i uoči izbora

Laburisti su veliku prednost imali i u anketama uoči izbora. One su prvotno pokazivale da bi Ardern mogla formirati vladu samo sa svojom strankom, što bi bio prvi put da jedna politička grupacija ima apsolutnu većinu otkad je Aotearoa 1996. dobila proporcionalan birački sistem.

Nedavne ankete pokazale su da će joj vjerojatno ipak trebati podrška zelenih.

Laburističko-zelena koalicija bi pak bila prva potpuno lijeva vlada u otočnoj državi u nekoliko desetljeća. Čelnica opozicije Collins upozoravala je da to znači da će se podići porezi i donositi ekološke mjere koje će sputavati poslovnu aktivnost.

Pitanje poreza

Ardern i je najavila veće porezne stope za najbogatije, dok je Collins obećala brze porezne rezove. Osim toga se dvije čelnice slažu po većini pitanja.

Ardern je u državi i u svijetu hvaljena zbog svoje reakcije nakon masovne pucnjave bijelog supremacista u Christchurchu. Tada je poručila “budite jaki i dobri” te je brzo pojačala restrikcije naoružanja.

Hvaljena je i zbog pristupa borbi protiv korona virusa koji je rano eliminiran u toj naciji. Izbori na Novom Zelandu odgođeni su za mjesec dana zbog novog žarišta u Aucklandu koje je vratilo “lockdown” u najveći grad.

Život na Novom Zelandu vratio se u normalu, no granice su mu i dalje zatvorene, zbog čega pati turizam, a ekonomisti predviđaju dugotrajnu recesiju. Novozelandsko gospodarstvo je u drugom kvartalu palo za 12,2 posto, najviše od Velike depresije.

Novozelanđani u subotu glasuju i na referendumu o legalizaciji eutanazije i rekreativne upotrebe marihuane, a rezultati će biti objavljeni 30. oktobra. Novi Zeland bi tako mogao postati treća država na svijetu koja je legalizirala kanabis, nakon Urugvaja i Kanade.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO