Navalni: Iza zločina protiv mene stoji Putin

Moj zadatak je da ostanem neustrašiv, poručio je Aleksejn Navalni (EPA)

Kritičar Kremlja Aleksej Navalni je izjavio da iza njegovog navodnog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin te naglasio da se nije plašio.

Navalni je u augustu prebačen iz Rusije u Berlin, nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Podvrgnut je liječenju u bolnici Charite, zbog onog što je Njemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim nervnim otrovom “novičok”, prije nego što je otpušten u septembru.

“Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga šta se dogodilo”, izjavio je Navalni za Der Spiegel, prema isječku intervjua koji će biti objavljen kasnije u četvrtak.

Zapad je tražio objašnjenje od Kremlja, koji je negirao bilo kakvu umiješanost u incident i rekao da tek mora vidjeti dokaz o zločinu.

“Ne osjećate nikakvu bol, no znate da umirete”, opisao je Navalni trenutak kada je osjetio da nervni otrov počinje djelovati.

Najavio je da će se vratiti u Rusiju.

‘Volodin: Putin mu je spasio život’ 

“Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. Ne bojim se”, dodao je.

Politički aktivist koji je pomogao da se Navalni preveze u Njemački rekao je 24. septembra da će ruskom opozicionom čelniku biti potreban barem mjesec da povrati snagu.

Dodao je kako je jasno da se planira vratiti u Rusiju i nastaviti političku aktivnost.

Predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Dume Vječeslav Volodin optužio je opozicionara Alekseja Navaljnog da radi za zapadne tajne službe i rekao da ruski predsjednik Putin ne stoji iza njegovog trovanja, već da mu je „spasao“ život, javlja Beta, pozivajući se na agenciju Itar tass.

„Navalni je bestidnik i nitkov. Putin mu je spasao život… Sasvim je očigledno da Navalni sarađuje sa specijalnim službama i vlastima zapadnih zemalja. On radi u njihovom interesu”, naveo je u saopštenju Volodin.

Izvor: Agencije