Khamenei: Vojna akcija poput ove nije dovoljna

Khamenei: Šamar u lice Americi (EPA)

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Khamenei, poručio je u srijedu da se SAD treba povući iz regije i dodao da je raketni napad Teherana na američke mete u Iraku “šamar u lice” Americi.

“Vojna akcija poput ove nije dovoljna. Ono što je važno jeste da se okonča koruptivno prisustvo Amerike u regiji”, rekao je on u govoru koji je prenosila Iranska državna televizija, te je isključio bilo kakav nastavak razgovora s Washingtonom o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Khamenei je, također, kazao da SAD pokušava ukloniti libanski pokret Hezbollah kako bi pomogao Izraelu.

Iran je u srijedu ujutro ispalio više od deset raketa na dvije iračke vojne baze u kojima se nalaze američke snage, potvrdio je Pentagon.

Irački mediji su objavili da je u napadu ubijeno najmanje 80 Amerikanca, dok je američka strana demantirala da je u napadu bilo žrtava.

Osveta zbog ubistva Soleimanija

Rakete su ispaljene na bazu Ain al-Assad u pokrajini Anbar i na bazu Erbil rano u srijedu.

Iranski napad je uslijedio nakon što su američke snage prošle sedmice, po naredbi predsjednika Donalda Trumpa, u Iraku u zračnom udaru ubile iranskog generala Qassema Soleimanija.

Iran je tada obećao žestoku osvetu.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je u srijedu da je Washington možda “odsjekao ruku” iranskom vojnom generalu Soleimaniju, ali da će zauzvrat biti odsječena “američka noga” u regiji, prenosi Rretuers.

Izvor: Agencije