Generalni sekretar UN-a upozorio Tursku: Ne šaljite vojsku u Libiju

Turski parlament u četvrtak je izglasao slanje vojnika u Libiju (Reuters)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres potvrdio je, ne spominjući direktno Tursku, da “bilo kakva strana pomoć zaraćenim stranama” u Libiji “samo pogoršava sukob i komplicira pokušaje postizanja mirnog rješenja”.

Očito ciljajući na moguću tursku vojnu intervenciju u Libiji radi podrške vladi nacionalnoga jedinstva (GNA) smještenoj u Tripoliju, Antonio Guterres naglasio je u priopćenju da “trajna kršenja embarga na oružje koje je nametnulo Vijeće sigurnosti, samo još više pogoršavaju stvari”.

Embargo krše Turska, Jordan i UAE

U nedavnom izvještaju, UN-ovi stručnjaci zaduženi za nadzor primjene embarga uvedenog 2011., optužili su za višestruka kršenja Tursku, koja podržava GNA, te Jordan i Ujedinjene Arapske Emirate, koji podupiru maršala Haftara.

“Strogo poštovanje embarga nužno je za stvaranje povoljne okoline za prekid neprijateljstava”, istakao je Guterres ponovivši “pozive na trenutni prekid vatre i povratak političkog dijaloga svih strana”.

Turski zastupnici u četvrtak su izglasali prijedlog koji predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu omogućava slanje vojnika u Libiju, kao podršku GNA, a čije se jedinice bore protiv snaga maršala Haftara,

Uronjena u haos nakon pada režima Moamara Gadafija 2011., Libiju su zahvatile borbe za prevlast. GNA, koju priznaje UN te vlade i parlamenta na istoku Libije, koje zauzima maršal Haftar.

Izvor: Agencije