Deseci hiljada Iračana na ulicama traže odlazak Amerikanaca

Demonstranti su se sukobili s policijom u Karbali, na jugu Iraka (EPA)

Hiljade Iračana odazvalo se na pozive utjecajnog šiitskog imama Muqtade al-Sadra i izašlo na ulice iračke prijestolnice Bagdada gdje su naišli na blokade puteva i veliki broj snaga sigurnosti.

Sadr, lider najvećeg koalicijskog bloka u iračkom Parlamentu, iskoristio je jačanje regionalnih tenzija koje su nastale nakon što su Sjedinjene Američke Države ubile iranskog generala Qassema Soleimanija na iračkoj teritoriji.

U američkom udaru bespilotnom letjelicom, 3. januara ubijen je i Abu Mahdi al-Muhandis, irački komandant proiranskih paravojnih snaga Hashd al-Shabi (PMF).

Protesti su bili poziv na odlazak stranih trupa, uključujući i 5.200 američkih vojnika, iz Iraka.

“Protesti su referendum iračkog naroda koji smatra kako je prisustvo američkih snaga u državi opasnost i za njih i za regiju. SAD je uzrok korupcije i svih nesreća Iračana”, kazao je javni radnik Asad al-Hashemi za Al Jazeeru.

Navodi se kako je na ulicama bilo na desetke hiljada demonstranata koji su tražili odlazak američkih snaga.

Brojne blokade

“Protestiram protiv američke okupacije naših zemalja”, kazala je za Al Jazeeru Mariam, 18-godišnjakinja koja je na proteste izašla sa majkom i sestrama.

“Želimo osloboditi našu državu od lanaca opresije. Američki interesi u regiji nas guše i želimo da odu”.

Od petka ujutro na centralnom trgu u iračkoj prijestolnici odzvanjalo je “Ne, ne Amerika!”, a na jednom transparentnu je pisalo “Smrt Americi. Smrt Izraelu”, objavio je AP, prenosi Tanjug.

Putevi i mostovi koji vode do izuzetno utvrđene Zelene zone, sjedišta iračke vlade i nekoliko stranih ambasada, uključujući američku, bili su blokirani betonskim barijerama.

Policija je zatvorila i puteve koji vode do mjesta protesta.

Posljednja dešavanja između SAD-a i Irana značajno su podigla tenzije između dvije zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije