Mediji: Smijenjen sjevernokorejski ministar vanjskih poslova

Ri Yong-ho je od 2003. do 2007. godine bio sjevernokorejski ambasador u Londonu (EPA)

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho smijenjen je u sklopu velikog preslagivanja političkih karata u Pjongjangu.

Ri je rođen 1953. godine, studirao je na prestižnom fakultetu za strane jezike u Pjongjangu i odlično govori engleski jezik.

Od 2003. do 2007. godine bio je sjevernokorejski ambasador u Londonu, a obavljao je i dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, predstavljajući Pjongjang u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, javila je Hina, pozivajući se na informativni portal NK News.

Nije se pojavio na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u septembru prošle godine, nakon što je prethodne tri godine predstavljao svoju zemlju na tim skupovima.

Njegov izostanak sa grupne fotografije vodećih sjevernokorejskih dužosnika, snimljene u januaru, potpirio je nagađanja da je možda smijenjen u sklopu šireg preslagivanja političkih karata, koje je rezultiralo vidljivim promaknućima i mogućim smjenama u vojsci, vladi i drugim političkim krugovima.

Moguće preispitivanje strategije pregovora

Pozivajući se na više neimenovanih upućenih izvora u Pjongjangu, portal navodi da bi smijenjenog ministra trebao zamijeniti Ri Son-gwon, nekadašnji predsjedavajući Odbora za mirno ujedinjenje zemlje (CPRC), koji je odigrao istaknutu ulogu u međukorejskim pregovorima početkom 2018. godine.

NK News američki je informativni portal, sa sjedištem u Seulu, čije su se informacije, po Reutersu, do sada pokazale prilično pouzdanim.

Smjena Rija mogla bi potaknuti značajnu promjenu u diplomatskoj poziciji Sjeverne Koreje, napominje portal.

Službeni sjevernokorejski mediji nisu izvijestili o smjeni.

Vijest će po NK Newsu vjerovatno biti potvrđena u četvrtak, kada će u Pjongjangu biti održan prijem za diplomate, a možda i ranije.

Pozivajući se na izvor u Pekingu, južnokorejska novinska agencija Yonhap piše da su se sjevernokorejski izaslanici u Kini i UMN-u u subotu vratili u Pjongjang.

To je potaknulo nagađanja da bi Sjeverna Koreja mogla preispitati strategiju pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnim pitanjima.

Izvor: Agencije