Mediji: Cijenu atentata na Soleimanija platili putnici ukrajinskog aviona

Administracija američkog predsjednika priča lažnu priču o odluci o ubistvu Soleimanija (EPA)

Odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da ubije istaknutog iranskog generala Qassema Soleimanija David Frum komentirao je tako da nijedan Amerikanac nije platio cijenu tog atentata, ali se čini da je drugih 176 osoba, među kojima su 63 državljana Kanade i brojni državljani Irana, ti koji su platili cijenu kad je raketom srušen avion na koji su se ukrcali na putu za Kijev, odnosno za Kanadu.

Sredinom dana objavljeno je novo, strašno poglavlje priče koju su svi vidjeli.

Zastrašujuće priče o nestalima – studentima koji se vraćaju u Kanadu, mladencima i djeci – punile su kanadske medije i uskoro privukle pažnju cijelog svijeta, napisao je Frum u svom članku na portalu Atlantic.

Sve te priče, kaže autor, upiru prstom, prije svega, u iransku vladu.

‘Olaka upotreba smrtonosne sile’

Tamošnje vojne vlasti gađale su avion koji je imao dopuštenje da leti u tom zračnom prostoru i koji je uzletio s aerodroma u Teheranu samo nekoliko minuta prije.

Iranske vlasti također su te koje su pokrenule seriju napada, što je kulminiralo obaranjem civilnog putničkog aviona.

I pored toga, Sjedinjene Američke Države ne mogu prebaciti svu krivicu na Iran za ljudsku katastrofu koja se dogodila letu 752 jer niko nije namjeravao ubiti te civile.

Isti je slučaj i s nenamjernim posljedicama, zbog čega bi vlade trebale pažljivo razmotriti odluku o upotrebi smrtonosne sile.

Također je očito, kaže autor, da administracija američkog predsjednika priča lažnu priču o odluci o ubistvu Soleimanija.

Umjesto da prizna da je Soleimani ubijen u odmazdi Trumpova administracija tvrdi da je ubistvo bilo neophodno kako bi se izbjegli napadi koji su bili neminovni do te mjere da bi samo napad na vrh zapovjednog lanca na neki način zaustavio militante na terenu.

Članak dovodi u pitanje verziju priče koju je iznijela Trumpova administracija i smatra je nepouzdanom, poručivši da svijet mora biti upoznat s istinom koliko god ona bila bolna.

Također je doveo u pitanje tvrdnje iranskog strahovladajućeg režima, kako ga je opisao, jer se od njega ne očekuje mnogo kad je riječ o čovječnosti ili moralu, kazao je.

‘Trumpu stalo do lične koristi’

Autor u tekstu kritizira američkog predsjednika zbog odbacivanja svake odgovornosti, kao što to obično i čini.

Trumpu je samo stalo do velikih stvari, koje će mu donijeti ličnu korist.

Budući da žrtve nesreće ukrajinskog aviona nisu bili američki državljani, a sigurno nisu bili stanovnici nijedne zemlje u kojoj bi Trump mogao pobijediti 2020, koga to onda stvarno zanima?

U članku zaključuje da je Soleimani zaslužio umrijeti nasilnom smrću zbog svega što je učinio, ali da 176 nevinih ljudi koje je poveo sa sobom to nisu zaslužili.

Porodice širom svijeta sada tuguju jer je Trumpu njegov ego zabranio da razmisli i razmotri moguće posljedice.

Izvor: Agencije