Objavljen službeni spisak kandidata za članove nove Evropske komisije

Ursula von der Leyen, EU, Evropska komisija, Evropski parlament
Prema pravilima Evropske unije, sve članice trebale bi predložiti jednog komesara (EPA)

Novoizabrana predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen službeno je u ponedjeljak objavila sastav nove Komisije, u kojoj će biti 13 žena i 14 muškaraca.

Riječ je o prijedlogu koji još mora potvrditi Europski parlament.

Von der Leyen će raspodjelu resora objaviti u utorak, prenosi Hina.

Imena predloženih povjerenica i povjerenika odavno su poznata, a razriješena je tek dvojba u vezi s rumunjskim predstavnikom.

Vlada Rumunjske predložila je dvoje kandidata. To su Dan Nica i Rovana Plumb, a posljednjih je dana spominjana još jedna kandidatkinja, Ramona Manescu, sadašnja ministrica vanjskih poslova i bivša zastupnica u Europskom parlamentu. Kandidatkinja Rumunjske na kraju je Plumb.

Svaka zemlja članica ima po jednog člana

Svaka zemlja članica ima po jednog člana Komisije. Zemlja članice predlažu svoje kandidate, s tim da predsjednica Komisije može odbiti prijedlog i tražiti neko drugo ime, ali ne može ići protiv volje te članice i ruke su joj prilično vezane.

U novoj Komisiji osam je sadašnjih članova: Valdis Dombrovskis (Latvija), Marija Gabriel (Bugarska), Johannes Hahn (Austrija), Phil Hogan (Irska), Vera Jourova (Češka), Maroš Šefčovič (Slovačka), Frans Timmermans (Nizozemska) i Margrethe Vestager (Danska).

Hrvatska je kandidirala dosadašnju zastupnicu u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu.

Ostali su kandidati Didier Reynders (Belgija), Helena Dalli (Malta), Ylva Johansson (Švedska), Kadri Simson (Estonija), Jutta Urpilainen (Finska), Sylvie Goulard (Francuska), Elisa Ferreira (Portugal), Margaritis Schinas (Grčka), Paolo Gentiloni (Italija), Laszlo Trocsanyi (Mađarska), Janusz Wojciechowski (Poljska), Nicolas Schmit (Luksemburg), Janez Lenarčič (Slovenija), Stella Kyriakides (Cipar), Virginijus Sinkevičius (Litva) te Josep Borrell (Španjolska), koji će biti visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Komisije.

Nova je Komisija prilično spolno uravnotežena: imat će 14 muškaraca i 13 žena.

Britanija ne šalje nikoga

Velika Britanija najavila je da neće slati nikoga jer namjerava izaći iz EU-a prije no što nova Komisija preuzme dužnost.

S novim zapletom u britanskom parlamentu ne može se isključiti ni novo produljenje roka za Brexit, a u tom slučaju ostaje nejasno što napraviti s članom Komisije koga bi trebala dati Velika Britanija.

Svi predloženi kandidati za povjerenike morat će proći saslušanje pred nadležnim odborima Europskog parlamenta.

Saslušanja bi trebala biti obavljena od 30. rujna do 8. listopada, a parlament bi na plenarnoj sjednici 23. listopada trebao glasovati o cijeloj Komisiji.

Prođe li sve bez problema, nova Europska komisija preuzima dužnost 1. studenoga.

Izvor: Agencije