U Kolumbiji ubijena kandidatkinja na izborima i još pet osoba

Oklopno vozilo u kjem je bila Karina Garcia razneseno i zapaljeno (EPA)

Kandidatkinja na skorim lokalnim izborima koji se krajem oktobra trebaju održati u Kolumbiji ubijena je zajedno s još pet osoba na jugozapadu zemlje, saopćile su vlasti.

Oklopno vozilo u kojemu su bili Karina Garcia, kandidatkinja za gradonačelnika Suareza, u pokrajini Cauci i njezini suputnici bilo je “na meti napada oružjem dugog dometa” a zatim zapaljeno, rekao je za AFP Jair Rossi, pripadnik Narodne odbrane, javne udruge za zaštitu prava.

Ta je ustanova u objavi na Twitteru osudila “pokolj” u kojemu su uz kandidatkinju Liberalne stranke ubijeni njezina majka, kandidat za gradsku skupštinu i još tri osobe čiji identitet nije otkriven.

Karina Garcia je već ranije primala prijetnje koje je Narodna odbrana evidentirala.

Područje na kojemu je ubijena je veoma pogođeno nasiljem povezanim s krijumčarenjem droge i s ilegalnim rudarenjem, dodaje Rossi.

FARC najavio povratak borbi

Vladin visoki povjerenik za mir Miguel Ceballos optužio je za napad vođu disidentske skupine bivše gerile FARC-a (Kolumbijske revolucionarne oružane snage) koja djeluje na tom području, ratnim imenom Mayimbu. 

“Vjerujemo da je on odgovoran za taj gnusni zločin jer je ovo područje pod njegovim utjecajem”, rekao je Ceballos.

Napad se dogodio nekoliko dana pošto su neki bivši komadanti gerilske skupine objavili na YouTubeu snimku u kojoj najavljuju povratak oružanoj borbi jer vlada nije ispunila svoje ugovorne obveze.

Oko 13.000 pripadnika FARC-a, među kojima 7.000 boraca, položilo je oružje nakon potpisivanja mirovnog ugovora 2016. s kolumbijskom vladom koja im je zauzvrat zajamčila amnestiju za većinu članova, privremenu financijsku pomoć i mogućnost da ta skupina postane zakonita politička stranka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO