Bolsonaro u UN-u traži poštivanje brazilskog suvereniteta

'Amazoniju danas ne uništava vatra, kao što bi mediji željeli predstaviti', rekao je Bolsonaro (EPA)

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro rekao je u utorak da je pogrešno reći da Amazonija pripada baštini čovječanstva i optužio neke zemlje za kolonijalno ponašanje prema Brazilu, zatraživši poštivanje brazilskog suvereniteta, prenosi Hina.

“Umjesto da nam pomognu neke zemlje na osnovu medijskih laži ponašaju se nepošteno i kolonijalno i napadaju naš suverenitet”, rekao je Bolsonaro s govornice u Ujedinjenim narodima.

Također je rekao da Amazonija nije uništena požarima, “kao što lažu mediji”, i da su strani interesi u regiji vezani za brazilsko mineralno bogatstvo i bioraznolikost.

Povećan broj požara

Nije spomenuo nijednu zemlju posebno, ali je nazvao “apsurdnim” prijedlog predsjednika Francuske  Emmanuela Macrona da Amazonija dobije “međunarodni status” radi njene bolje zaštite.

“Amazoniju danas ne uništava vatra, kao što bi mediji željeli predstaviti”, rekao je brazilski čelnik.

“Dođite u Brazil; to je zemlja vrlo različita od onoga što vidite na televiziji i u novinama”, rekao je Bolsonaro na Generalnoj skupštini UN-a.

Između početka januara i 19. septembra Brazil je zabilježio povećanje šumskih požara za 56% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, od kojih čak 47% zahvata Amazoniju.

Izvor: Agencije