HRW od Egipta traži oslobađanje zatvorenih demonstranata

Prema riječima reportera Al Jazeere, protesti od petka podsjećaju na Arapsko proljeće (Reuters)

Organizacija Human Rights Watch pozvala je na „trenutno puštanje“ osoba koje su uhapšene u petak tokom protesta na kojima se tražila ostavka predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija.

Ova organizacija za ljudska prava u saoštenju je pozvala egipatske vlasti da „zaštite pravo mirnih protesta“, nakon što su širok ove zemje uhapšeni deseci demonstranata.

Rijetki protest protiv el-Sisijeve vladavine eruptirao je u prijestolnici Cairu i drugim gradovima, u kojima su na ulice izašle stotine Egipćana, uzvikujući slogane poput „Odlazi, Sisi!“ i zahtijevajući „pad režima“.

‘Koriste brutalnu silu’

Uhapšene su najmanje 74 osobe, rekao je jedan sigurnosni izbor za agenciju AFP, dok su policajci patrolirali ulicama u centru Caira.

„Sigurnosne agencije predsjednika el-Sisija ponovo su koristile brutalnu silu da zaustave mirne proteste“, rekao je Michael Page, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i sjevernu Afriku.

„Zvaničnici bi trebali znati da svijet gleda i preduzeti neophodne korake da izbjegnbu ponavljanje scenarija iz prošlosti“, dodao je.

El-Sisi, koji je u petak navečer odletio za New York kako bi prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sljedeće sedmice, još nije komentaritao proteste od petka.

„Međunarodni partneri Egipta, kao i generalni sekretar UN-a, trebaju pozvati egipatsku vladu da poštuje pravo naroda na slobodu izražavanja i okupljanja“, rečeno je u izjavi HRW-a.

‘Odraz frustracije i bijesa’

Nakon cjelonoćnih sukoba s demonstrantima sigurnosne snage u subotu navečer su preuzele kotrolu nad trgom Tahrir, epicentrom protesta iz 2011.godina u okviru Arapskog proljeća, koji su rezultirali svrgavanjem dugogodišnjeg lidera Hosnija Mubaraka.

Država je 2013. godine zakonom, praktično, zabranila održavanje protesta.

Prema riječima reportera Al Jazeere, Jamala Eshayyala, protesti od petka podsjećaju na Arapsko proljeće.

„Ovo je odraz frustracije i bijesa zbog lošeg upravljanja vlasti i ugnjetavanja zbog nedostatka perspekti za veliki dio članova egipatskog društva, od kojih je većina mladih“, rekao je on.

Dodao je da je ovoga puta razlika u tome što su ovi protesti „spontani“, te da se održavaju bez podrške političkih snaga. U subotu, zabilježeni su sukobi u lučkom gradu Suezu. Sigurnosne snage tamo su se sukobile sa stotinama demonstranata koje su tražile ostavku el-Sisija, te koristile suzavac.

Bojeva municija u Suezu

Jedan demonstrant iz Sueza rekao je za AFP da je oko 200 ljudi krenulo ka centru grada, drugu noć zaredom, te da su ih tamo dočekale sigurnosne snage i oklopna vozila.

„Ispaljivali su suzavac, gumene metke i bojevu municiju. Bilo je povrijeđenih“, rekla je za AFP osoba koja nije željela biti imenovana.

Al Jazeeri je zabranjeno izvještavanje iz Egipta, a novinar katarske medijske mreže Mahmoud Hussein je više od 1.000 dana u zatvoru u ovoj zemlji, u koji je smješten bez ikakvih optužbi.

zvor: Al Jazeera i agencije