Francuski pisac osuđen za poticanje mržnje protiv muslimana

Zemmour je i ranije osuđivan u sličnim sudskim postupcima (EPA)
Zemmour je i ranije osuđivan u sličnim sudskim postupcima (EPA)

Francuski pisac Eric Zemmour osuđen je i izrečena mu je novčana kazna od 3.000 eura zbog izjava u televizijskom programu koje su okarakterisane kao poticanje na mržnju prema muslimanima, prenosi Anadolija.

Pred sudom u Francuskoj okončan je postupak te je dokazano da je Zemmour gostujući na televiziji prije tri godine svojim izjavama poticao na mržnju protiv muslimana, zbog čega mu je izrečena novčana kazna od 3.000 eura, javili su francuski mediji.

I ranije osuđivan

U obrazloženju presude navodi se kako je Zemmour izjavio kako muslimani moraju napraviti izbor između islama i Francuske, te kako pokrivene muslimanke žele uspostaviti islamsku dominaciju u njegovoj zemlji, a te su izjave ocijenjene kao diskriminacija.

Zemmour je i ranije osuđivan u sličnim sudskim postupcima, te je dobio otkaz na televiziji čiji je bio uposlenik.

Izvor: Agencije


Povezane

Diskriminacija, neprijateljstvo i nedostatak tolerancije prema muslimanima u raskoraku su sa ljudskim pravima i modernom demokratijom. Koliko je raširena islamofobija u Evropi i zašto? Kakva je uloga ekstremnih desničarskih političkih stranaka u ohrabrivanju protivnika islama? Kako zaustaviti i spriječiti antisemitske i islamofobične tendencije? O ovoj temi smo u emisiji Kontekst razgovarali sa profesorom na predmetima Socijalna filozofija […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO