Službeni Rim dozvolio uplovljavanje brodu s migrantima

Ocean Viking, Brod
Brodu je prethodno Libija ponudila da se usidri u jednu sigurnu luku, ali je SOS Mediterranee to odbio (EPA)

Nova talijanska vlada dopustila je u subotu francuskome humanitarnom brodu da uplovi u luku na otoku Lampedusi te iskrca 82 migranta, mijenjajući neumoljivu politiku zatvorenih vrata prijašnje administracije.

Aktivisti broda Ocean Viking, koji vode francuska humanitarna udruga SOS Mediterranee i Liječnici bez granica (MSF), na Twitteru su napisali da su dobili zeleno svjetlo da pristanu na Lampedusi, šest dana nakon što su izveli prvo spašavanje kod libijskih obala, prenosi Hina.

“Talijanske vlasti upravo su ponudile Ocean Vikingu sigurnu luku”, objavio je MSF.

Lokalni dužnosnici vijest su potvrdili.

Nova Vlada obećala novi pristup

Talijanska vlada formalno je počela s radom u utorak, obećavši novi pristup migraciji nakon tvrdog odbijanja humanitarnih brodova što ga je uveo bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji vodi ekstremno desnu Ligu.

Premijer Giuseppe Conte rekao je u četvrtak da se “nekoliko zemalja EU-a” složilo primiti Afrikance s broda Ocean Viking, no nije dao daljnje detalje te nije odmah pustio da Ocean Viking uđe u talijanske vode.

“Trebamo malo više vremena, no Oceanu Vikingu konačno je dodijeljena sigurna luka. Mali znaci diskontinuiteta”, rekao je Matteo Orfini, viši član stranke lijevog centra Demokratske stranke (DP), koja je zamijenila Ligu unutar vladajuće koalicije.

Salvinijeva zabrana

Salvinijev tvrd stav prema imigraciji pridonio je popularnosti stranke Liga, koja se povukla iz koalicije s Pokretom pet zvijezda prošli mjesec u neuspješnom pokušaju da izazove nove izbore.

Tijekom 14 mjeseci na čelu ministarstva unutarnjih poslova Salvini je uveo sigurnosne mjere kojima je zabranio humanitarnim brodovima ulazak u talijanske vode, pozivajući se na obrazloženje da Italija već nosi previše odgovornosti za rješavanje problema afričkih migranata u Europi.

Brodovima koji krše te mjere prijetila je zapljena te kazne do milijun eura.

Izvor: Agencije