Sanchez i Iglesias ipak žele pregovarati o koaliciji

Vrijeme za postizanje sporazuma sve brže ističe (EPA)

Španjolski premijer Pedro Sanchez i Pablo Iglesias, vođa lijeve formacije Unidas Podemos, najavili su nove pregovore o formiranju vlade samo dan nakon što su objavili da su pregovori propali, javlja Hina.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sancheza nastoji postići sporazum s Unidas Podemosom od kada je pobijedila na izborima, još u travnju, ali prilikom čega nije dobila dovoljno zastupničkih mjesta za samostalno formiranje vlade.

Ne dobiju li do 23. rujna novu vladu, Španjolci će na prijevremene izbore 10. studenoga. To bi bili četvrti izbori u Španjolskoj u četiri godine.

Spremni nastaviti razgovore

Pregovarači PSOE-a i Unidas Podemosa prethodno su, u utorak, nakon četverosatnog sastanka rekli novinarima da su pregovori u slijepoj ulici te da nema načina za postizanje dogovora. PSOE želi manjinsku vladu s vanjskom podrškom Unidas Podemosa, ali da ta formacija ne sudjeluje u vlasti. Unidas Podemos odbija dati podršku bez ulaska u vladu.

Potom su Sanchez i Iglesias poručili kako su spremni nastaviti razgovore, premda nisu ponudili kompromis u pitanjima na kojima su prijašnji pregovori propali.

Sanchez je odbio Iglesiasovu ponudu za sastanak “u četiri oka”, rekavši kako će mu predstaviti svoju ponudu preko pregovaračkog tima. No naznačio je da ta ponuda neće uključivati Unidas Podemos kao koalicijskog partnera.

“Puno je načina za postizanje sporazuma… Budete li imali prijedloge, saslušat ćemo ih. Dopustite da zaživi progresivna vlada za koju su glasali Španjolci”, rekao je Sanchez u obraćanju Iglesiasu, apeliravši mu tako da ne blokira formiranje manjinske vlade PSOE-a.

Iglesias pruža ruku

Iglesias je rekao kako je htio da PSOE izađe s istom ponudom kao u lipnju kada je ponudio Unidas Podemosu jedno potpredsjedničko mjesto u vladi i tri ministarstva, umjesto sadašnje ponude koja uključuje samo pozicije u državnim institucijama. PSOE je povukao tu svoju ponudu nakon što je Unidas Podemos u srpnju tražio više od navedenog.

“Još jednom vam pružam ruku”, napomenuo je Iglesias Sanchezu. “Vi ste nam bili dali ponudu a mi vama kontraponudu. Predlažem vam da na temelju tih dviju ponuda sjednemo i pregovaramo”, dodao je.

Iglesias vjeruje da bi “stanovnici Španjolske bili dobitnici” takvog sporazuma o formiranju vlade premda niti jedna od te dvije stranke ne bi dobila što traži.

Kralj poziva na konsultacije

No vrijeme za postizanje sporazuma sve brže istječe.

Dva neimenovana izvora iz vlade rekla su kako će vjerojatno španjolski kralj Felipe VI idući utorak konzultirati političke stranke kako bi vidio postoji li održiva vlada na horizontu. Nakon toga bi od potencijalnog lidera te vlade, što je sada Sanchez, trebao zatražiti da 23. rujna prezentira svoju kandidaturu u parlamentu uslijed čega bi se glasalo o njoj.

Ankete pokazuju kako bi na izborima u studenom ponovno pobijedili Sanchezovi socijalisti ali također bez dobivanja potrebnih 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta za samostalno formiranje vlade.

Izvor: Agencije