Facebook i Instagram blokirali neonacističke naloge u Italiji

Facebook blokirao grupe koje su vodile anti-migrantske kampanje (EPA)

Na društvenim mrežama Facebook i Instagram blokirani su nalozi dvjema italijanskim neonacističkim grupama i pojedinim njihovim članovima, jer su prekršili pravilo neširenja mržnje, saopštila je kompanija Facebook u čijem vlasništvu je i Instagram.

Blokirani su nalozi grupama CasaPound i Forca Nuova koje su zastupale krajnje desničarske ideologije, a koje su u Italiji pojačale svoje profile vodeći anti-migrantske kampanje, prenosi Reuters.

“Ljudi i organizacije koje šire mržnju ili napadaju druge na osnovu toga ko su nemaju mjesto na Facebooku i Instagramu”, navela je kompanija Facebook.

Lider grupe CasaPound Simone di Stefano osudio je tu odluku rekavši da se radi o kršenju italijanskog zakona.

Odgovoriti uličnim protestima

“Pljunuli su u lice demokratiji”, napisao je na Twitteru Di Stefano, čija je grupa na Facebooku imala 250.000 pratilaca.

Prema njegovim riječima, osim profila grupe, ugašen mu je i privatni nalog na kome je imao 140.000 pratilaca.

Sa druge strane lider grupe Forca nova Roberto Fiore rekao je da će ta grupa odgovoriti na taj potez uličnim protestima.

Pristalice te dvije grupe danas su protestvovale ispred parlamenta zahtijevajući prijevremene izbore, a neki od njih su snimljeni kako podižu ruku i salutiraju na način na koji su to radili fašisti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO